utorak, 18. decembar 2018.

Održana tribina „Zdravi stilovi života”

Članica Gradskog veća Elena Bilić govorila je danas o merama socijalne zaštite u Gradu Beogradu na tribini „Zdravi stilovi života”, koju je organizovalo Udruženje osoba sa invaliditetom Beograd u zgradi Opštine Zvezdara.

Bilićeva je naglasila da Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu sa stručnim timom ima ozbiljan pristup u stvaranju uslova da osobe sa invaliditetom mogu da žive samostalno i dostojanstveno.

– Svi imamo jednake potrebe, a nekima je potrebno samo prilagoditi način života. Na tome se konstantno mnogo radi i do sada je omogućeno da se ostvari nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom, dodeljena su određena sredstva, nevladin sektor organizuje projekte koji imaju za cilj ekonomsko i profesionalno osnaživanje – rekla je Elena Bilić i dodala da je Nacionalna služba za zapošljavanje filijale Beograd značajno uticala na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Bilićeva je istakla da je u ovoj godini zaposlena 1.341 osoba sa smetnjama u razvoju i izrazila nadu da će se ovaj broj povećavati.

– Direktna saradnja i dobra komunikacija između udruženja i grada doprinosi lakom pristupu problema i njegovom brzom rešavanju – poručila je ona i pozvala sve potrebite da se slobodno obrate Gradu Beogradu i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

Elena Bilić je pohvalila rad Opštine Zvezdara koja je na različite načine omogućila lakši pristup i funkcionisanje građana sa invaliditetom ove opštine, ali i podsetila da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu izdao priručnik  o pravima i uslugama za osobe sa invaliditetom.

– Radićemo zajedno i trudićemo se, jer smo svi svesni da je zdravstveno stanje svake osobe veoma bitan faktor. Na prvom mestu je mogućnost slobodnog kretanja, zatim pristupačnost svim zdravstvenim i drugim institucijama, kao i dostojanstven društveni život – zaključila je Bilićeva.

Predsednik opštine Zvazdara Miloš Ignjatović rekao je da je u toku godine opština podržala više projekata za osobe sa invaliditetom i da je tako pokazala da je spremna da se aktivno uključi u promene i unapređenja postojećih sistema.

 Na tribini su govorili i dr Vesna Kneginjić, pomoćnica ministra zdravlja, kao i brojni lekari i stručnjaci koji su ukazali na brojna oboljenja i preventivne mere kako bi se unapredilo zdravlje ljudi.