sreda, 23. januar 2019.

Goran Vesić otvorio Jevrejski Filmski Festival Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je prvi Jevrejski Filmski Festival Beograd u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, gde su govorili i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, upravnik Muzeja Marjan Vujović, reditelj Marijan David Vajda, konzul u izraelskoj ambasadi Noa Levi, uz prisustvo ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba, predstavnike Austrijske ambasade i Austrijskog kulturnog foruma.

Vesić je izrazio zadovoljstvo što je za vreme njegovog mandata Jervejska beogradska zajednica ponovo počela da utiče na kulturni život grada.

–Možemo ponosno da kažemo da je Jevrejska zajednica posle mnogo godina ćutanja nakon velike nesreće zauzela značajno mesto, ne samo kao zajednica već i u kulturnom društvenom životu našeg grada. Važno je i osnivanje Jevrejskog kulturnog centra koji će obezbediti gradu važne kulturne događaje, koji će biti visokog umetničkog dometa – rekao je Vesić i dodao da je festival početak jedne lepe tradicije.

Prema njegovim rečima svi projekti Jevrejske kulturne zajednice imaće podršku kako Grada Beograda tako i Vlade Republike Srbije, kao što je to učinjeno restitucijom. 

–Naša država zasnovana je na antifašizmu, ali se ipak suočavamo sa izazovima, koje imaju i druga demokratska društva kao što su pokušaji revizije istorije. Trudimo se da se oštro suprostavimo takvim pokušajima. Pre nekoloko dana dogodio se incident sa dečjim listom koji je objavio članak u kome se veliča Dimitrije Ljotić, srpski fašista i antisemita koji je učestovovao u streljanju u Kragujevcu – podsetio je Vesić.

On je istakao da kao društvo moramo da budemo oprezni da se ovakvi incidenti više ne dešavaju i da utičemo na mlade generacije da znaju šta se zaista dogodilo i da nikakva revizija istorije nije prihvatljiva ni moguća.

Ružić je rekao da je festval značajan i zbog toga što se dočarava istorija i tradicija jevrejskog naroda koji je dao veliki doprinos srpskoj kulturi, ali i kulturi sveta, kao što su to činili Danilo Kiš i Oskar Davičo.

–Sadržaj festivala pokazuje da mnogi staraoci stvaraju u tišini, u svojim zajednicama, baštinući svoju tradiciju i vrednosti bez velikog isticanja kojoj etničkoj grupi pripadaju. Veliko mi je zadovoljstvo što smo odgovorili na ovu inicijativu i odobrili sredstva – rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Marjan Vujović je naglasio da  će festival trajati pet dana gde će biti prikazano deset filmova iz arhiva Muzeja.

–Različiti žanrovi biće prikazani u narednim danima, od sofisticirane drame, preko ljubavne priče i komedije i nekoliko filmova koji se bave veliki stradanjem Jevreja u Drugom svetskom ratu. Nadam se da ćemo u budućnosti prikazivati premijerna ostvarenja koja nisu bila prikazana u beogradskim bioskopima – rekao je on.

Konzul izlaelske ambasade Noa Levi istakla je da je kultura jedna od najvećih spona među ljudima, zbog čega je ovaj festival značajan. Prema njenim rečima selekcija filmova se posebno bavi jevrejskim jezikom, nasleđem, tradicijom i načinom života, što ih posebno raduje.

Festival je otvoren projekcijom filma „Deveti krug” Franca Štiglica, a u narednim danima filmovi će biti prikazivani u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u terminima 17.30 i 20 sati.