četvrtak, 24. januar 2019.

Vesić: Gradske službe spremno dočekale još jedan snežni talas

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da su gradske komunalne službe danas, kao i tokom prethodnih snežnih talasa, spremno dočekale padavine. Ekipe Zimske službe bile su u četvrtom stepenu pripravnosti.

– U Beogradu je, u zavisnosti od dela grada, palo između 17 i 20 centimetara snega, a sutra se očekuje oko 25 centimetara. Ovako velike padavine zahtevaju posebnu organizaciju komunalnih službi u Beogradu. U poslednja 24 sata na ulice je posuto oko 800 tona soli. Nove padavine se očekuju između 4 i 5 sati sutra ujutru i padaće do subote ujutru. Na ulicama je 1.540 radnika svih preduzeća. „Beograd-put” čisti ulice, a radnici ostalih preduzeća trotoare, autobuska stajališta, parking mesta, prolaze u parkovima, prilaze domovima zdravlja, prilaze školama, vrtićima – istakao je Vesić.

On je dodao da ulice prvog prioriteta, to jest 1.800 kilometara saobraćajnica kojima ide gradski prevoz, u potpunosti funkcionišu. Jutros je bilo manjih problema na pojedinim uzbrdicama i nizbrdicama, naveo je Vesić, ali gradski prevoz na tim linijama nije bio obustavljen duže od 20 minuta.

– Kada se pogleda ukupan broj linija gradskog prevoza, problema je bilo na oko dva i po odsto. Noćas ostaje četvrti stepen angažovanja, što znači da će na ulicama biti 90 velikih kamiona, odnosno ukupno 130 vozila „Beograd-puta” i radiće oko 230 radnika. Ako se na to dodaju i vozila drugih preduzeća, na čišćenju snega će biti angažovano ukupno oko 300 vozila – naglasio je Vesić.

On je rekao da „Beogradske elektrane” rade u režimu od 24 sata, a na terenu dežura 20 ekipa ovog preduzeća. Angažovane su i 24 ekipe „Beogradskog vodovoda i kanalizaicje”, kao i 20 ekipa EDB-a. Vesić je zaključio da je grad potpuno spreman i za ovaj zimski talas, te uputio građanima apel da sutra više koriste javni gradski prevoz i da povedu računa o propisnom parkiranju i bezbednosti u saobraćaju.