utorak, 12. februar 2019.

Posle deset godina računi svih beogradskih škola „u plusu”

Prvi put posle više od deset godina računi svih beogradskih škola u ovom trenutku su „u plusu”, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Zalaganjem sekretarijata rešene su sve dugogodišnje blokade škola. Postigli smo cilj da u 2019. u Beogradu nijedna škola ne bude u blokadi – rekao je Gak u izjavi današnjim štampanim medijima. 

Kako je istakao, u poslednje dve godine Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uložio je više do 40 miliona dinara da izvuče iz blokade tri škole kako bi nastavile normalno da funkcionišu. Prošle godine odblokirana je Tehnička škola u Obrenovcu, koja je bila četiri godine u blokadi od oko 18 miliona dinara, a potom i Osnovna škola „Bisa Simić” u Velikoj Krsni. Potonja škola bila je u blokadi od 27. novembra 2017. godine, u iznosu od 405.965,11 dinara, zbog radnog spora jednog zaposlenog, nakon čega je spor okončan u korist škole.

Uporedo s tim, rekao je Gak, činilo se sve da se još jednom pomogne Grafičkoj školi koja vuče za sobom „repove” devetogodišnje ranije blokade. Sekretarijat je već jednom uplatio šest miliona dinara za deblokadu računa ove škole, ali je zbog pristiglih kamata škola od marta prošle godine bila opet u blokadi.

– Od prošle nedelje i Grafička škola ponovo je „u plusu”, nakon što je Sekretarijat uplatio oko 14,5 miliona dinara za deblokadu ove škole. Nećemo dozvoliti da dosadašnji trud da se ova škola postavi na zdrave noge propadne, niti se opet može dozvoliti dugogodišnja blokada – istakao je Gak.

On je zaključio da su najčešći razlozi zbog kojih su računi škola blokirani radni sporovi i neizmirena dugovanja.

Budžetom Grada Beograda za ovu godinu za obrazovanje i dečju zaštitu predviđeno je 22,4 milijarde dinara, odnosno oko 190 miliona evra, što je duplo više u odnosu na 2012. godinu kada je u ovaj sektor uloženo manje od 87 miliona evra.