utorak, 19. februar 2019.

Predsednik Vučić i gradonačelnik Radojičić obišli Institut za majku i dete

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u društvu gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta. 

Predsednik Vučić je rekao da je tokom današnje posete imao priliku da vidi hrabru decu koja se bore za sopstveni život i budućnost, a ujedno zahvalio lekarima i sestrama na brizi i svemu što čine za mališane koji se leče u ovoj ustanovi. 

– Prema dogovoru koji smo danas postigli, već u petak će Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta na računu imati 263 miliona dinara namenjenih izgradnji novog sterilnog bloka, kako bi u budućnosti ova bolnica mogla da prihvati još veći broj pacijenata. Do sada smo u ovu ustanovu uložili 142 miliona dinara, a uz pomenutih 263 miliona trebalo bi spomenuti i 20 miliona evra, koliko planiramo da izdvojimo za kompletnu rekonstrukciju bolnice – rekao je Vučić. 

On je podsetio da će u lozničku bolnicu biti uloženo 30 miliona evra, kao i da će značajna sredstva biti izdvojena za bolnicu u Valjevu, novu zgradu Infektivne klinike u Beogradu, kao i za nove kliničke centre. 

– Očekujem da u roku od dve do dve i po godine imamo nedvosmislenu i na svakom koraku vidljivu revoluciju u našim bolnicama, zdravstvenim i kliničkim centrima – dodao je Vučić. 

Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Radoje Simić potvrdio je da ova institucija ima spreman projekat za gradnju novog sterilnog bloka i posebnog odeljenja za transplantaciju koštane srži, gde je predviđeno da kapaciteti budu udvostručeni. 

– U Srbiji godišnje postoji oko 30 slučajeva dece koja boluju od leukemije i koja bi trebalo da se leče transplanatacijom koštane srži. Kada govorimo o izgradnji novog sterilnog bloka, to nije samo povećanje kapaciteta već i poboljšanje uslova. Sa tim će nam biti potrebno više lekara i sestara, kako bi se deca ovde uspešno lečila, da ne moraju da idu u inostranstvo – rekao je Simić i dodao da je Ministarstvo zdravlja odobrilo sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za završetak banke matičnih ćelija u ovom institutu. 

Obilasku Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta prisustvovao je i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.