utorak, 19. mart 2019.

Radojičić: Prvenstvo Evrope za košarkašice nova prilika za promociju Beograda

Beograd je grad sporta i to će pokazati dobrom organizacijom Evropskog prvenstva za košarkašice 2019. godine, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ispred TC „Ušće”, gde je danas počelo odbrojavanje poslednjih 100 dana do početka šampionata. 

Događaju su prisustvovali predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja se nalazi i na čelu Organizacionog odbora Evropskog prvenstva. 

– Košarka je za Beograđane verovatno jedan od najomiljenijih sportova. Evropsko prvenstvo za košarkašice je odlična prilika za novu promociju sporta, ali i našeg grada i države kao sjajnih organizatora sportskih događaja. Osim organizacije, želimo da pokažemo da imamo šta da ponudimo kada je turizam u pitanju. Naše košarkašice su i na prethodnim velikim takmičenjima pokazale da se za Srbiju bore posvećeno, iskreno i hrabro. Ne sumnjam da će tako biti i ovog puta, a poruka koju sam im uputio – da ih čekamo na pobedničkom balkonu, nije imala za cilj da ih optereti, već da ih motiviše. Siguran sam da će one dati svoj maksimum, a to je najvažnije – rekao je Radojičić. 

On je izrazio uverenje da će se Beograd dobro pripremiti za organizaciju ovog takmičenja i da rezultat u svakom pogledu, organizacionom i takmičarskom, neće izostati. 

– Beogradska publika zna kako se bodri nacionalni tim i verujem da će to ponovo dokazati, a verujem i da ćemo se još jednom pokazati kao odlični organizatori najvećih evropskih i svetskih takmičenja – dodao je Radojičić. 

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da je ponosna na naše košarkašice i istakla da veruje da će na predstojećem Evropskom prvenstvu ostvariti dobar rezultat. 

– Bićemo uz njih, naša je obaveza da obezbedimo dobre uslove i budemo dobri domaćini, što ćemo sigurno uraditi. Svi gosti naše zemlje će sigurno uživati tokom boravka u Srbiji, a dobar rezultat naših košarkašica, sigurna sam, neće izostati – rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Organizacionog odbora Evropskog prvenstva za košarkašice. 

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić  kazao je da Srbija želi da pokaže da je daleko najbolji organizator velikih takmičenja.

– To smo pokazali na 18 velikih takmičenja koja su organizovana u našoj zemlji tokom prethodnih pet godina. Siguran sam da će se Beograd, Niš i Zrenjanin pokazati kao odlični domaćini. Naš najveći uspeh posle ovog takmičenja biće ukoliko se košarkaškim klubovima širom zemlje priključe nove devojčice i počnu da treniraju, jer je promocija sporta jedan od najvažnijih aspekata organizacije ovakvih takmičenja – rekao je Udovičić. 

Prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović precizirao je da će se mečevi grupne faze, koji se budu igrali u našoj zemlji, igrati u Zrenjaninu i Nišu, dok će finalni deo biti odigran u „Štark” areni. 

– Organizacija ovakvog događaja je izuzetno ozbiljan posao i sigurno je da ne bismo mogli to da realizujemo bez podrške Vlade Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, gradova domaćina – rekao je Danilović. 

Događaju su prisustvovali i vršilac dužnosti pomoćnika ministra omladine i sporta Darko Udovičić, potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije zadužena za žensku košarku Ana Joković, kao i bivša reprezentativka i promoterka šampionata Nataša Kovačević. 

Prvenstvo Evrope za košarkašice 2019. godine biće održano u Srbiji i Letoniji od 27. juna do 7. jula, a reprezentacija Srbije igraće u grupi sa Rusijom, Belorusijom i Belgijom.