utorak, 19. mart 2019.

Uručene nagrade „Najevropljani”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je večeras u Starom dvoru manifestaciju „Evropsko veče u Beogradu – Najevropljani”. Ova nagrada večeras je dodeljena predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru, ambasadoru Republike Turske Tanžu Bilgiču, šefu delegacije Skupštine u Savetu Evrope prof. dr Aleksandri Tomić, generalnom direktoru „Štrabag Srbija” Draganu Paveliću, generalnom direktoru „Sigme Kula” Draganu Kapičiću i vlasnici i direktorki „Nevena & All Me Cosmetics” Slobodanki Vlajčić.

Obraćajući se prisutnima, među kojima su bili i dobitnici ove nagrade u prethodnim godinama, Radojičić je podsetio da se ova manifestacija održava 19. put zaredom u organizaciji Prve evropske kuće i pod pokroviteljstvom Grada Beograda, sa idejom da se na atraktivan i pristupačan način građanima približi proces evropskih integracija.

Radojičić je istakao da Grad Beograd teži evropskim vrednostima, kako bi se Beograđanima omogućili standardi, usluga i kvalitet života kakav imaju građani Evropske unije.

– Iako Grad Beograd, kao jedinica lokalne samouprave, nema direktnu ulogu u pregovaračkom procesu, činjenica je da će se više od 70 odsto pravnih tekovina i standarda EU primenjivati upravo na lokalnom nivou. Želimo da budemo snažan partner Vladi Srbije na putu pristupa Srbije EU. Ono gde Grad Beograd prepoznaje svoj značaj u procesu pristupanja EU jeste da doprinesemo ispunjenju standarda i održivom razvoju regiona. To je i jedinstvena šansa za podizanje kvaliteta života naših građana, jer upravo su građani ti koji bi u svakodnevnom životu trebalo da osete direktne koristi od približavanja i pristupanja Srbije Evropskoj uniji – rekao je Radojičić.

On je ukazao da je Grad Beograd prvi put, upravo u ovom mandatu, krenuo sa realizacijom projekata finansiranih iz fondova Evropske unije.

– Ove godine počinjemo sa realizacijom projekta „Termalna rehabilitacija javnih zgrada – unapređenje energetske efikasnosti u gradu Beogradu”, koji podrazumeva rekonstrukciju objekata Hitne pomoći, Studentske poliklinike, Studentskog stacionara i Gradske biblioteke, po principima energetske efikasnosti. Ovaj projekat vredan je 16 miliona evra, od čega 11 miliona evra predstavlja doprinos EU, a pet miliona evra iznosi zajam koji će Grad Beograd uzeti od EBRD-a. Ovaj projekat značajno će doprineti uštedi energije i umanjenju emisije ugljen-dioksida. To je u skladu sa Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju, koji sam potpisao prošle godine, a kojim smo pristupili evropskoj porodici gradova koji se bore da značajno smanje emisiju štetnih gasova u vazduh svojih gradova. Obavezali smo se da do 2030. godine emisiju štetnih gasova smanjimo za 40 odsto, a ovaj projekat je prvi i veliki korak ka tom cilju. Moja vizija razvoja Beograda je u skladu sa tekovinama Unije i standardima koji se pred nas, kao zemlju kandidata postavljaju. Težimo da to bude pametan i zeleni grad, u kojem će kvalitet života biti bolji za sve – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Predsednica Predsedništva Prve evropske kuće Gordana Mladenović ukazala je da je jedan od najvažnijih ciljeva evropskih večeri da afirmišu pojedinačne i kolektivne ljudske vrednosti, postignuća, standarde i norme.

– Najevropljani su oni koji promovišu naša postignuća u Evropi i obrnuto. To su ugledni i uticajni pojedninci i organizacije koji su svoju objektivnu moć realizovali za dobrobit svih nas – istakla je Gordana Mladenović.
 

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovao je hor AKUD „Lola” pod dirigentskom palicom Milovana Pančića.