sreda, 20. mart 2019.

Svečani prijem za donatore i prijatelje Prihvatilišta za decu

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas, povodom 61. godine postojanja Prihvatilišta za decu Beograda, prijemu za donatore i prijatelje ove institucije.

Prijem je organizovan u novoj zgradi u Ulici Živka Davidovića 64 na Zvezdari, a Nataša Stanisavljević je tom prilikom još jednom istakla značaj postojanja ove ustanove za jedan dvomilionski grad. Ona je podsetila da je Prihvatilište ustanova od posebnog značaja za Grad Beograd, jer se u njoj zbrinjavaju mladi od sedam do 18 godina, koji su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca ulice i bez roditeljskog staranja.

– Prihvatilište za decu Beograda je sada samostalna ustanova koja pruža usluge u novom, daleko većem i lepšem objektu i to je dokaz da smo ispunili naše obećanje. Ovaj prostor u kome se sad svi nalazimo, od 1.700 kvadratnih metara, ima sve neophodne kapacitete i uslove i može da primi znatno veći broj dece. Kapacitet usluge Prihvatilišta je 48 korisnika, dok uslugu Svratišta može da koristi 30 korisnika. Objekat je opremljen u skladu sa najvišim  propisanim standardima za ovakvu vrstu usluge – podsetila je Stanisavljevićeva.

Ona je zahvalila na donacijama, sponzorstvu, pomoći i podršci koju su pružili svi ljudi dobre volje i društveno odgovorne kompanije i odala priznanje zaposlenima u Prihvatilištu, koji sa velikom ljubavlju i pažnjom rade težak i odgovoran posao.

– Ovo je jedan od najlepših projekata koji smo zajedničkim snagama sproveli, njime smo uspeli da deci iz Prihvatilišta omogućimo bolje i kvalitetnije uslove za život,  jer je upravo naša odgovornost da pružimo podršku deci bez roditeljskog staranja, da im pokažemo da  nisu zaboravljena i nisu nevidljiva. Mi smo tu za njih i tako će uvek i biti – naglasila je Nataša Stanisavljević.

Rukovodilac Prihvatilišta Danijela Stajković zahvalila je donatorima na pomoći, podsetivši da je uz sredstva Grada Beograda ova ustanova danas u potpuno novom i opremljenom prostoru, koji će omogućiti mnogo bolji rad sa decom.

– Sva deca koja su prošla kroz ovu kuću, zahvaljujući upravo vama, osetila su da postoji jedan prelep svet izvan onog teškog u kome su se našli, i da ih taj svet dočekuje raširenih ruku i otvorenog srca. Vi ste omogućili da se ne osećaju zaboravljena i odbačena, podstakli im motivaciju za promene i pokazali im bezbroj lepih stvari kojima mogu i treba da se raduju. Druženjima i posvećenošću otvorili ste vrata jednom divnom svetu koji oni nisu poznavali – istakla je Danijela Stajković.

Tom prilikom, donatorima i prijateljima Prihvatilišta simbolično su uručeni ključevi ove institutije, a pored predstavnika društveno odgovornih kompanija, diplomatskog kora, medija i pojedinaca, ovo priznanje uručeno je i predsedniku opštine Zvezdara Milošu Ignjatoviću i direktorki Gradskog centra za socijalni rad Zorici Pavlović.

Prihvatilište za decu i mlade, pored senzorne sobe, ima i odvojeni deo za nove korisnike, gde se obavlja prijem, dok će se tek nakon procene odlučivati o najboljem mestu za zbrinjavanje. Prihvatilište sada ima i 16 spavaćih soba za decu, odvojene prostorije za dnevni boravak i za individualne tretmane. Takođe, deci je pruženo mnogo novih i kreativnijih sadržaja, različite radionice, biblioteka sa informatičkom prostorijom, muzička soba, dve sale za radionice, sala za vežbanje i drugi sadržaji koji prate najsavremenije standarde u opremanju ustanova socijalne zaštite.