sreda, 20. mart 2019.

Grad Beograd i Opština Palilula podstiču mlade preduzetnike

Gradski većnik Dragormir Petronijević i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić obišli su danas srednju Poljoprivrednu školu u Krnjači i razgovarali sa učenicima, koji su na nedavno završenom takmičenju za najbolju žensku preduzetničku ideju osvojili četvrto mesto i vrednu novčanu nagradu.  

Petronijević je istakao da je ekipa iz Poljoprivredne škole sa preduzetničkom idejom pravljenja grilovanog hleba jujube (kineske urme) uspela da osvoji 600.000 dinara.

– Ove mlade preduzetnice će sa svojom školom podići zasad jujube i nastaviti sa razvijanjem tog projekta. Na taj način su i podstakli Grad Beograd da ove godine krene sa realizacijom kancelarija za peduzetništvo u svim srednjim stručnim školama. Cilj je da se učenici tokom školovanja pripreme za pokretanje biznisa, da se upoznaju sa uslovima za podizanje podsticajnih sredstava koje obezbeđuje Grad Beograd i Republika RS – ukazao je Petronijević, podsetivši da je Sekretarijat za obrazovanje istoj školi donirao traktor, dok je Sekretarijat za privredu obe godine obezbedio subvencije u vrednosti od 300 miliona dinara. 

On je pozvao i druge mlade u Beogradu da ne čekaju posao, već da uzmu stvar u svoje ruke, iskoriste subvencije grada i republike i razvijaju posao u svojoj zemlji. 

Aleksandar Jovičić zahavalio je Gradu Beogradu na podršci mladima i dodao da je i ta opština na raspolaganju svim ljudima koji žele da pokrenu svoj biznis i ostanu u svojoj zemlji. 

– Pratimo politiku Vlade RS i predsednika Aleksandra Vučića i ulažemo u najveći resurs naše zemlje, a to su mladi ljudi, kao što su učenici Poljoprivredne škole – ukazao je Jovičić. 

Jedna od nagrađenih učenica – Jelica Stanišić istakla je da je zajedno sa svojim koleginicama iz odelenja (Anom, Brankom i Jovanom) osnovala učeničku kompaniju „Astratim” i na takmičenju osvojila četvrtu nagradu sa proizvodom „grilovani hleb od brašna jujube”. Ceo proces bi se, kako je precizirala, odvijao u školi uz angažovanje više smerova i zahvalila na podrši Gradu Beogradu i Kancelariji za mlade. 

Direktor Poljoprivredne škole Dragan Filipović dodao je da se preduzetništvo u školi neguje u poslednjih desetak godina, te da se deca motivišu da razvijaju ideje.