ponedeljak, 25. mart 2019.

Nagrada za životno delo 66. „Martovskog festivala” ide Bojani Andrić

Pomoćnik gradonačelnika i predsednik Organizacionog odbora 66. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Andreja Mladenović najavio je danas da će nagrada za životno delo ovogodišnjeg „Martovskog festivala” biti dodeljena Bojani Andrić. 

Na konferenciji za novinare u Starom dvoru, on je podsetio da je reč o našem istaknutom dramaturgu, scenaristi, istoričaru televizije i publicisti Bojani Andrić, koja je ostavila neizbrisiv trag na nekadašnjoj Televiziji Beograd i sada u radu RTS-a.  

– Bojana Andrić je zaista veliki stvaralac koji nas podseća na vrednost televizijskog dokumentarnog programa. Takođe, Bojana Andrić svojim stvaralštvom pruža pravi podsticaj mladim autorima da u tom smeru grade put u razvoju srpske dokumentarne kinematografije – naveo je Mladenović. 

On je pozvao Beograđane i goste prestonice da posete 66. filmsku smotru dokumentarnog i kratkometražnog filma jer donosi mnogo noviteta, veliki broj gostiju, predavača i radionica. 

Podsekretar za kulturu Milan Lazović dodao je da je Grad Beograd, kao osnivač festivala, od posebnog značaja izdvojio osam miliona dinara, dva više nego prethodne godine. On je ukazao da festival ima obrazovnu, edukativnu i kreativnu ulogu, kao i da više od 4.000 filmova predstavlja sigurnu pozivnicu za ljubitelje tog žanra.

Umetnička direktorka ovogodšnjeg „Martovskog festivala” Sonja Đekić podsetila je da je taj festival najbolja revija nacionalne produkcije za prethodnu godinu. Najavila je veliki broj gostiju, pre svih, dolazak Lordana Zafranovića koji će imati premijeru svog stotog filma „Duh vremena”. 

Organizatori su ukazali da će na 66. festivalu biti održana svetska premijera dokumenatarnog filma o slavnom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, koji je ostavio značajni trag u izgledu srpske prestonice. Događaju je prisustovao i vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović, kao i selektori „Martovskog festivala”. 

Ovogodišnji Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograda.