subota, 13. april 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Beograd posvećen deci, jer ona su budućnost

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas zajedno sa predsednikom opštine Palilula Aleksandrom Jovičićem radove na rekonstrukciji vrtića „Ježurko” u Borči, u koji je ova opština investirala 15 miliona dinara.

Radojičić je istakao da se na teritoriji ove opštine nalaze 33 vrtića koje pohađa skoro pet hiljada dece, kao i da se opština veoma odgovorno nosi sa uređivanjem predškolskih ustanova.

– Opština Palilula u ovaj objekat ulaže 15 miliona dinara i tom prilikom radi se zamena kompletne stolarije, sanacija krova i dvorišta. Objekat je star 36 godina, ali odgovornim ponašanjem zaposlenih i čuvanjem imovine uslovi u njemu su na visokom novu – rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, u odnosu na period od pre pet godina obuhvat dece koja su upisana u predškolske ustanove je znatno povećan, te taj broj od prethodinh 45 odsto danas iznosti 70 odsto.

– U toku je konkurs za upis dece u vrtiće i u prvih pet dana stiglo je oko 8,5 hiljada prijava. Na raspolaganju je 7. 900 mesta, što je za oko hiljadu više u odnosu na pre dve godine. Približavamo se težnjama da nema lista čekanja za mališane sa prioritetom – naglasio je gradonačelnik i objasnio da pri upisu prioritet imaju deca čija su oba roditelja zaposlena, deca studenata, deca roditelja koji imaju troje i više dece i deca iz društveno osetljivih kategorija.

On je istakao da će Grad Beograd svojom odgovornom politikom prema deci do kraja godine otvoriti dodatnih tri hiljade mesta i ukazao da je „Beograd posvećen deci, jer ona su naša budućnost”.

Jovičić je zahvalio gradonačelniku na poseti i istakao da je ove godine Opština Palilula izdvojila 50 miliona dinara za rekonstrukciju nekoliko vrtića na teritoriji opštine.

– Želimo da u budućnosti ova 33 vrtića rekonstruišemo i tako omogućimo deci da imaju najbolje moguće uslove za boravak u njima. Imamo veliku podršku i roditelja kada su u pitanju ulaganja u vrtiće, a ove godine uložićemo i 20 miliona dinara u obnove osnovnih škola, kada ćemo preurediti učionice, toalete i krovove – rekao je predsednik opštine.

On je najavio da će u narednim danima biti pojačani radovi na asfaltiranju ulica kojih je na teritoriji opštine do 2016. godine bilo ukupno 110 neasfaltiranih.

– Zaključno sa junom ove godine planirano je da bude asfalitirano ukupno 80 ulica, a do 2020. godine da se asfaltiraju sve ulice na našoj teritoriji. To nije nešto što bi trebalo da se ističe, jer bi to trebalo da budu normalni uslovi za 21. vek, kao što je i priključenje na gradski vodovod i kanalizaciju – rekao je Jovičić i podsetio da je politika Grada Beograda usmerena kako na unapređivanje centra grada tako i na gradska naselja.

Direktor Predškolske ustanove Palilula „Boško Buha” Vanja Najdanović naglasio je da su radovi koji se izvode na vrtiću kvalitetni, da se obnova vrši na velikim površinama i da su izdvojena velika sredstva.