ponedeljak, 15. april 2019.

„Dani Beograda” u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda

U okviru obeležavanja manifestacije „Dani Beograda”, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda priredio je brojne programe, navodi se u saopštenju ove institucije. 

U utorak, 16. aprila, u 14 časova u Svečanoj sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture na Kalemegdanu biće otvorena izložba Ljubice Radovanović, pod nazivom „Hoteli i kafane grada Beograda – prepoznavanje spomenika kulture”. Utvrđeni za spomenike kulture u prethodnim decenijama zbog svojih arhitektonskih odlika ili prvobitne namene koja se očuvala do današnjih dana, hoteli i kafane spomenici kulture grada Beograda i dalje žive u okviru urbanog jezgra prestonice i čine aktivan deo života njenih sugrađana. Prikaz odabranog materijala usmerava pažnju na građevine pored kojih svakodnevno prolazimo, ukazujući na kriterijume vrednovanja i čuvanja baštinjenog kulturnog nasleđa. 

Za vreme trajanja izložbe, posetioci će imati priliku da saznaju nešto više kroz stručna vođenja i planirane aktivnosti. 

Sreda (17. april) je rezervisana za učenike osnovnih škola, dok su 18. aprila organizovana stručna vođenja za učenike srednjih škola. 

U petak, 19. aprila, u 14 časova u Svečanoj sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture biće održano predavanje dr Vidoja Golubovića sa osvrtom na bogatu istoriju i razvoj beogradskih kafana, kao i promocija njegove knjige „Mehane i kafane starog Beograda” koju je nedavno priredila Izdavačka kuća „Laguna”. Nakon promocije sledi stručno vođenje kroz izložbenu postavku autorke izložbe Ljubice Radovanović. 

Program ovog zavoda za „Dane Beograda” završava se predavanjem na otvorenom, šetnjom kroz stvaralaštvo Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji. Okupljanje je 19. aprila u 16 časova kod Malih stepenica, prekoputa Ambasade Francuske.