ponedeljak, 15. april 2019.

Gradonačelnik Radojičić najavio podršku u organizaciji kongresa najvećeg udruženja kardiologa u svetu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić primio je večeras u Starom dvoru članove borda Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju. Poželevši gostima dobrodošlicu u Beograd, gradonačelnik je naglasio da je naša prestonica sve više grad  kongresnog turizma, što je za nas veoma važno. Poseban značaj gradonačelnik je dao tome što je Beograd često domaćin kongresa iz oblasti medicine.

– Cilj nam je da Beograd 2023. dobije organizaciju kongresa Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju, posebno zbog očekivanja da bi on mogao da okupi oko sedam hiljada stručnjaka iz oblasti kardiologije, najviše do sada. Naša kardiologija je na vrlo visokom nivou, naročito po broju cenjenih stručnjaka u toj oblasti, zbog čega je važno da sarađuju sa svetskim stručnjacima i razgovaraju o najsavremenijim problemima u ovoj grani medicine, te da ih zajedno rešavaju. Kao gradonačelnik veoma sam ponosan što su najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti danas u našem glavnom gradu i čvrsto verujem da možemo da organizuje kongres 2023. godine – naglasio je Radojičić.

On je najavio da bi u tom slučaju Grad Beograd dao maksimalnu podršku kako bi skup bio organizovan na najbolji mogući način.

Predsednik Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju akademik prof. dr Petar Seferović precizirao je da je udruženje jedno od najistaknutijih u ovoj oblasti, te da je po broju članova duplo veće od istog u Americi i tri puta veće od onog u Japanu. On je zahvalio gradonačelniku da iskazanom optimizmu povodom mogućnosti da dobijemo organizaciju kongresa, kao i na podršci čitavom projektu. 

– Ovakvi projekti predstavljaju okosnicu daljeg razvoja ne samo nauke, u ovom slučaju kardiologije, nego i života uopšte – rekao je Seferović.

Evropsko udruženje za srčanu insuficijenciju vodeće je svetsko udruženje koje se bavi srčanom slabošću i ima više od dvanaest hiljada članova i mnogobrojne stručne i naučne aktivnosti. Članovi udruženja su najcenjeniji kardiološki stručnjaci, a udruženje obavlja edukacije, održava kongrese i radne grupe koje se bave pojedinačnim oblastima. Poseban akcenat rada tiče se transplantacije srca, kardiohirurgije i svih aspekata srčane slabosti.

Srčana slabost važna je medicinska oblast jer velik broj ljudi umire upravo od ovog oboljenja.