utorak, 16. april 2019.

Nikodijević položio cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva grada

U okviru obeležavanja „Dana Beograda”, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću na Kalemegdanu. 

Neposredno pre toga, u skladu sa dugogodišnjom tradicijom, svečana povorka u kojoj su bili načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, član Gradskog veća Slobodan Šolević, sekretar za upravu Nikola Prelević, direktor JP „Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević, kao i mnogi građani, formirana je na uglu Obilićevog venca i Knez Mihailove ulice odakle se u pratnji orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane uputila ka spomen-obeležju. Orkestar su pratili pitomci Vojske Republike Srbije sa zastavama Grada Beograda.

Nikodijević je podsetio da se „Dani Beograda” obeležavaju od 16. do 19. aprila čime su objedinjena dva važna datuma u istoriji Beograda, prvo pominjanje slovenskog imena Beograd i predaja ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću. 

– „Dane Beograda” obeležavamo nizom manifestacija u glavnom gradu, a tradicionalno se dodeljuje Nagrada grada Beograda najsupešnijim Beograđanima za 2018. godinu. Ustanove kulture i gradski sekretarijati pripremili su kvalitetan program sa nizom besplatnih kulturnih i istorijskih manifestacija. Nastojali smo da program bude prilagođen svim uzrastima i različitim ukusima, tako da su planirani besplatni obilasci, izložbe, zatim veliki broj koncerata na Kalemegdanu kod Spomenika pobedniku, kao i pozorišne predstave za najmlađe – naveo je Nikodijević, dodajući da sve informacije o događajima tokom ova četiri dana mogu da se nađu na sajtu Grada Beograda.

On je pozvao građane da isprate ove besplatne programe kako bi zajedno sa Gradom Beogradom nastavili ovu lepu aprilsku tradiciju. 

Na mestu na kome je položeno cveće, poslednji upravnik tvrđave Ali Riza-paša je 1867. godine predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci. Po predaji ključeva, na istom mestu pročitan je i ferman sultana Abdula Azisa, kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate na upravljanje knezu Mihailu.