četvrtak, 18. april 2019.

Poetika svakodnevice: instagramiranje života u Istočnoj Africi

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je večeras izložbu „Poetika svakodnevice: instagramiranje života u Istočnoj Africi“ u Muzeju afričke umetnosti.

On je prilikom otvaranja ove izložbe rekao da ona na poseban način prikazuje svakodnevicu Afrike i izrazio nadu da će srušiti stereotipe o ovom kontinentu.

– Izložba je moderna i na poseban način prikazuje svakodnevicu Afrike, a u to se uveravamo na ovako specifičan način. Ona pokazuje kako Afrika izgleda danas i ruši stereotipe o tom kontinentu, a sigurno je i to da mi u Srbiji znamo šta stereotipi znače. Nadam se da ćemo ovom izložbom prikazati drugačiju Afriku – istakao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Afrika je kontinent koji se razvija i upravo u ovom muzeju možemo da se uverimo u to koliko je to veliko bogatstvo istorije i kulture. 

– Ponosni smo na to što imamo ovakav muzej, koji je jedinstven u ovom delu Evrope – naveo je Mladenović.

On je podsetio da se u srpskoj prestonici od 16. do 19. aprila obeležavaju Dani Beograda, koji predstavljaju objedinjavanje dva važna datuma iz istorije našeg grada. 

– Dane Beograda obeležavamo velikim brojem manifestacija, izložbi, predstava, različitih kulturnih motiva koji su izuzetno važni za istoriju našeg grada i ponosni smo što možemo da prikažemo različite epohe u istoriji Beograda – zaključio je Mladenović.

Direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić je rekla da su na izložbi prikazani radovi pet fotografa mlađe generacije, koji žive i rade u zemljama Istočne Afrike, najpre u Ugandi, Keniji i Tanzaniji. 

– Autori ovih radova su vuzuelni pripovedači, koji zahvaljujući modernim tehnologijama i mogućnostima koje one nude, fotografijama nastoje da promene sliku o afričkom kontinentu – navela je ona.

Jedan od izlagača Edvard Ešvalu, fotograf iz Ugande, je izrazio nadu da će ova izložba biti dobar uvod u afrički kontinent.

– Instagram je veoma bitan za sve nas u Africi, to je kontinent sa najmlađom populacijom na svetu, a mladi vole nove tehnologije. Mladi su upravo zahvaljujući novim tehnologijama uvideli mogućnost da brane sliku o Africi, te da na ovaj način sami kreiraju svoj identitet i da se predstave – poručio je Ešvalu.

Na izložbi su prikazane Instagram fotografije koje oslikavaju svakodnevni život Afrikanaca. Postavka obuhvata radove Edvarda Ešvalua, Ester Rut Mbabazi, Samira Sačua, Neme Džodi Ngelime i Sare Vaisve.