petak, 17. maj 2019.

Vesić: Beograd četvrti put predstavljen na Novosadskom poljoprivrednom sajmu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas beogradski štand na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Zajedno sa Vesićem, sajam su posetili i član Gradskog veća Dragomir Petronijević, sekretar i v.d. podsekretara za privredu Milinko Veličković i Radenko Durković, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Grad Beograd je na svom štandu predstavio ponudu poljoprivrednih proizvođača koji su uglavnom dobitnici podsticajnih sredstava grada, ali i priznanja za kvalitet svojih proizvoda.

Goran Vesić je tom prilikom istakao da je ovaj sajam najveći u regionu, te da se Grad Beograd predstavlja četvrti put. 

– Izdvajanja za poljoprivredu od 2016. svake godine se povećavaju, tako da su iznosila 40 miliona dinara, da bi ove godine dostigla iznos od dvesta miliona dinara. Beograd je posle Vojvodine najveći poljoprivredni region u Srbiji sa 242 hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se oko 150 hiljada hektara obrađuje. Osim od turizma i drugih grana, Beograd vidi svoju šansu razvoja i od poljoprivrede, a jedan od načina da se to promoviše jeste predstavljanje na ovakvim mestima – rekao je Vesić.

Novim zakonom o glavnom gradu, Beograd će dobiti veće nadležnosti u oblasti poljoprivrede, podsetio je Vesić, a jedna od njih jeste poljoprivredna inspekcija, zahvaljujući čemu će se kontrolisati izdavanje poljoprivrednog zemljišta. Sav prihod od poljoprivrede ide u atarske puteve, a ubuduće će odlaziti i na poljočuvare i dodatne subvencije. 

– Na upravo završenom konkursu za subvencije prijavilo se oko 1.400 poljoprivrednika, što je rekord. Najbrojniji su pčelari, a osim za tu namenu, narednih godina više novca izdvajaćemo za vinogradarstvo i druge oblasti jer je to, između ostalog, šansa za zapošljavanje i turistički razvoj. Beograd ima šta da pokaže, a proizvodnja zdrave i kvalitetne hrane šansa je za čitavu zemlju – naveo je Vesić.

On je zahvalio Gradu Novom Sadu sa kojima imamo dobre odnose. 

Kružević je rekao da se ove godine predstavio velik broj izlagača, a uz veliki broj i posetilaca, Novi Sad s pravom jeste prestonica kulture Evrope.

– Svi manji proizvođači koji se bave preradom hrane u Hali 6 dobili su besplatno mesto za izlaganje. Na ovom međunarodnom sajmu cilj je stvaranje kontakata, sklapanje novih poslova i naravno, predstavljanje proizvoda – istakao je Kružević i zahvalio zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću na poseti i obilasku sajma.

On je dodao da je po položaju štanda Beograda zaključio da je veoma bitan za njihov grad, te da ta važna pozicija zavređuje svaku pohvalu.

– Broj proizvoda i izlagača iz Beograda zadatak je za Novi Sad za sledeću godinu, ali je važno da naglasim da to ne umanjuje kvalitet naše organske proizvodnje i naša ulaganja u poljoprivredu – rekao je zamenik gradonačelnika Novog Sada. 

Dragomir Petronijević je ocenio da je ovo važna promocija beogradskih poljoprivrednika i da je to rezultat kontinuiteta saradnje sa Gradom Beogradom. 

– Važno je povećanje subvencija, ali i direktna komunikacija sa poljoprivrednicima, obuke i razmena predloga. Blizina gradskih pijaca i tržišta našim proizvođačima daje prednost, a Grad Beograd se trudi da bude njihov servis – rekao je Petronijević. 

Dalji planovi imaju u fokusu organsku proizvodnju, dodao je Petronijević, ali i veće uključivanje mladih. 

Milinko Veličković precizirao je da se na sajmu predstavilo 27 izlagača iz dvanaest beogradskih opština. 

– Od njih je četrnaest odnelo nagrade sajma, što govori o kvalitetu proizvoda. Glavni grad ima oko 33 hiljade registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a u državnoj svojini je oko 22 hiljade hektara koji se izdaju u zakup. Tako da Grad Beograd poljoprivredu svrstava na visoko mesto ukupne lestvice razvoja privrede grada – naglasio je Veličković. 

On je najavio da će Beograd nastaviti da pomaže poljoprivrednicima, te da su upravo završena četiri javna poziva za subvencije grada. Najveće interesovanje pokazano je za nabavku mehanizacije.