utorak, 21. maj 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Dualno obrazovanje se u Beogradu primenjuje u deset srednjih škola

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas promociji nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, članom Gradskog veća Dragomirom Petronijevićem i sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom u Starom dvoru.

Gradonačelnik je istakao da se u današnjem vremenu promene veoma brzo dešavaju, te se obrazovanje nalazi pod pritiskom velike količine informacija zbog čega je važno da se obrazovni sistem prilagodi tim okolnostima.

– Važno je koji fakultet je završen, ali mnogo više koliko ste naučili i da li imate primenjena znanja. Naš obrazovni sistem se dobro prilagođava zahvaljujući politici Vlade Republike Srbije i ministra Šarčevića. Uvođenje nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja je od izuzetnog značaja, jer ukoliko želimo da razvijamo državu u dobrom pravcu, važno je da imamo dobro planiranje i dobre projekcije – rekao je Radojičić.

On je naglasio da lokalna samouprava i Grad Beograd takođe imaju značajno mesto u dobrom razvijanju ovog projekta i da je od krucijalne važnosti dobra saradnja lokalne samouprave, obrazovanja i privrede. Istakao je da je plan upisa u srednje škole u Beogradu za školsku 2019/20. u potpunosti usklađen sa potrebama privrede, a podaci su prikupljeni u saradnji sa školskim upravama, Ministarstvom prosvete i privrednim komorama.

– Dualno obrazovanje se u Beogradu sprovodi u 10 stručnih srednjih škola, a u sledećoj školskoj godini upisaće se 500 učenika koji će znanje moći da primenjuju na pravi način u kompanijama i preduzećima. Trenutno najveći broj učenika dualne profile pohađa u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu i to je jedina škola u Srbiji koja je potpuno prešla na dualni sistem obrazovanja. Kroz 11 dualnih obrazovnih profila školuje se stručni kadar koji može da se zaposli u Vojsci Srbije ili odbrambenoj industriji – kazao je Radojičić.

On je naveo i težnje da „Beograd bude pametan, zdrav i zeleni grad, ali i grad mladih obrazovanih ljudi koji će privlačiti strane kompanije u našu državu i naš grad, jer jedino tako možemo da im obezbedimo uslove da mladi ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo, pa čak ni kada je u pitanju školovanje.”

Ministar Šarčević rekao je da je ovaj model obrazovanja bio pre tri godine u zoni prepoznavanja, a danas se pokazuje da su interesi poslodavaca za ovakav vid profila mnogo veći.

– Rešili smo da ovaj model stavimo u zakon i tako zaštitimo đake, nastavnike i roditelje đaka. Izgradićemo vrlo fleksibilan model i u okviru srednjeg obrazovanja uveli smo velike promene. Taj zakon je vrlo aktivan i podrazumeva dobru sradnju sa kompanijama, kao i statističke podatke o manje ili više potrebnim na tržištu rada – rekao je ministar.

Šarčević je istakao da će ove godine biti oko 4.500 učenika, dok se sledeće godine očekuje otprilike 7.500 učenika koji će biti obuhvaćeni ovim programom.

– Ovaj model nije samo za srednje obrazovanje već i za studente. Gimnazijalci bi u najvećoj meri trebalo da odlaze na dalje studije, a srednje stručne škole bi trebalo da budu dizajnirane po drugom modelu, tako da imaju praksu – rekao je ministar i dodao da je moguće utvrditi šta je perspektivno i na čemu je potrebno da se dodatno ulaže i šta da se usavršava, kao što je to učinjeno sa predmetima Informatikom i Tehnikom sa tehnologijom i preduzetništvom.

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovnu politiku Privredne komore Srbije mr Mirjana Kovačević rekla je da je ovaj model obrazovanja neophodan za Srbiju s obzirom na to da se naša država suočava sa deficitom kadrova.

U Srbiji su trenutno uključene 83 škole i 600 preduzeća u ovaj model obrazovanja.

Na promociji pred velikim brojem učenika i profesora srednjih škola u Beogradu govorila je i pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić.