petak, 24. maj 2019.

Otvoren Festival međugeneracijske solidarnosti

Članica Gradskog veća Elena Bilić prisustvovala je danas u Klubu za stare „Igor Holodkov” na Vračaru svečanom otvaranju 6. festivala međugeneracijske saradnje „OKej”. Manifestacija koja se ove godine održava pod motom „Počelo je međugeneracijsko otopljavanje” ima za cilj povezivanje različitih generacija i kultura, kao i razmenu dobre prakse.

Elena Bilić je podsetila na potrebu da naše društvo bude solidarno i ukazala da međugeneracijska saradnja predstavlja kvalitet svakog humanog društva.

– Ovakve manifestacije su jedan od načina da se unapređuje društvo za sva životna doba. Značajno je promovisanje intra i intergeneracijskog transfera jer na ovaj način mladi ljudi lakše shvataju potrebe i neiskorišćene potencijale starijih osoba, a ujedno se vide i potencijali mladih koji su važan društveni resurs – istakla je Elena Bilić.

Skup je otvoren zajedničkim nastupom Ustanove za decu i mlade „Sremčica” i „Zvezdarskih zvezda” Kluba za starije, nakon kojeg su održane besede i otvorena izložba „Portreti unuka” članova Likovnog ateljea beogradskih klubova za starije.

Tom prilikom uručene su i nagrade – „Zlatno srce” pripalo je Predragu Žižoviću, koji je kao instruktor tai-boa organizovao besplatne časove ovog sporta u Domu za stare na Bežanijskoj kosi i „OKej medalja” direktorki OŠ „Ilija Garašanin” iz Grocke Ljiljani Bošković za podsticanja razvoja dece i omladine u duhu poštovanja ljudskih prava i negovanja međugeneracijske tolrancije, razumevanja i prijateljstva. Nagrade su uručili članica Gradskog veća Elena Bilić, članica Opštinskog veća Čukarice Stana Lukić i direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević.

Koncept festivala „OKej” bazira se na zajedničkim principima Nacionalne strategije o starenju i Nacionalne strategije za mlade, promovisanju značaja i razvoju međugeneracijske solidarnosti i podsticanju međugeneracijske saradnje i dijaloga. Program se realizuje u partnerstvu sa javnim i civilnim sektorom, a festival je  2013. godine pokrenuo Gerontološki centar Beograd kroz svoju mrežu dnevnih centara i klubova.