sreda, 29. maj 2019.

Demanti gradskog sekretara za saobraćaj u vezi sa rekonstrukcijom Topličinog venca

Obimni radovi na rekonstrukciji Topličinog venca, koji obuhvataju deo ulica Cara Lazara, Vuka Karadžića i Topličin venac, traju od prošle jeseni, ali poslednjih šest dana predsednik opštine Stari grad Marko Bastać sa svojim huliganima neprekidno blokira radove, rekao je gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović. Ovakvo neodgovorno ponašanje ozbiljno ugrožava planirane rokove za završetak radova, ocenio je on.

„Svi radovi na Topličinom vencu treba da budu završeni do 1. septembra, ali Bastać je sa svojim huliganima doveo ovaj rok u pitanje. Njegov plan je da se radovi ne završe do zime, kako bi mogao da pred lokalne izbore naredne godine optuži grad da radovi nisu završeni. Njega ne interesuje kako će građani da žive i koristi ih za svoje političke ambicije. Pored toga, Bastać već danima laže i građane i javnost kada govori kako će da izgleda Topličin venac posle rekonstrukcije. Jedna od njih jeste da će Čubrina ulica biti pešačka zona bez saobraćaja. Želim da demantujem te dezinformacije jer građani Beograda moraju jasno da znaju da će zone bez saobraćaja biti deo Ulice Vuka Karadžića, od Cara Lazara do Topličinog venca, kao i deo od Pop Lukine do Čubrine ulice. Sama Čubrina ulica neće biti zatvorena za dinamički saobraćaj, već je u njoj planiran režim usporenog saobraćaja onako kako je urađeno u Gračaničkoj ulici”, precizirao je Rafailović. 

Rafailović je podsetio na još jednu Bastaćevu neistinu da posle rekonstrukcije Trga republike neće biti automobilskog i trolejbuskog saobraćaja, što je, kako je ocenio, „velika glupost i laž”. Rafailović je u svom demantiju naveo da su do 2012. godine mogli da urede i Trg republike, i Kosančićev venac, i Obilićev venac, i da se proširi garaža na Obilićevom vencu, i uredi 75 fasada na Starom gradu, i uredi plato Milana Mladenovića – ali nisu. 

U Sekretarijatu za saobraćaj postoje i dokazi da je „drugarskom” intervencijom ukinuto pola pešačkog prelaza kod hotela „Palas”, kako bi se napravila bašta za kafić. 

„Toliko je bilo „interesovanja” za Topličin venac. Zato je sve što mi radimo na uređenju grada mera nesposobnosti bivšeg gradonačelnika Đilasa i Bastaća. Zato su i nervozni”, zaključio je Rafailović u svom demantiju.