petak, 31. maj 2019.

Goran Vesić otvorio izložbu posvećenu kultnom stripu „Alan Ford”

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je danas na Sava promenadi izložbu „50 godina Alana Forda”, posvećenu kultnom italijanskom stripu. Izložba je postavljena do 14. juna na 42 panoa na kojima su prikazane kultne scene, najpopularniji citati iz stripa, objekti iz stripa i naslovne strane čuvenih brojeva italijanskih i jugoslovenskih izdanja.

Vesić je tom prilikom izrazio naročito zadovoljstvo što je na lokaciji koja je simbol novog razvoja grada upriličena izložba koja govori o duhu Beograda i našeg društva.

– Jedan od najčudnijih fenomena, koji i danas budi znatiželju kod ljudi, jeste „Alan Ford”. Upravo u Italiji i Jugoslaviji ovaj strip doživeo je najveću popularnost, a za to ima mnogo objašnjenja. Jedan od razloga jeste sjajan prevod, na kojem su stasale mnoge generacije. Takođe, ovaj strip je deo svojevrsnog „crnog talasa” kod nas, ventil za kritiku društva i pojedinih društvenih pojava, ali i mogućnost da prepoznamo sebe, svoje komšije, ljude sa televizije, rečju bio je paradigma našeg društva – naveo je Vesić.

Danas nas on podseća upravo na ta vremena, dodao je Vesić, naglašavajući da su i današnja izdanja na srpskom jeziku popularna među mladima.

– Sve to ukazuje da je „Alan Ford” aktuelan i posle pedeset godina, što upućuje da će biti i nadalje. Drago mi je što Beograd čuva uspomenu na Alana Forda i grupu TNT – rekao je Vesić.

Autor izložbe Marjan Matić je podsetio da prošlo više od pet decenija od objavljivanja ovog stripa u Italiji, kao i da je do sada izdato više od 600 svesaka redovne serije i specijalnih izdanja.

– Brojne generacije su uživale i nadam se da i dalje uživaju u ovim crno-belim kadrovima stripa. Lično, u njima uživam već više od tri decenije i veoma mi je drago što sam imao priliku da budem autor jedne ovakve izložbe – kazao je Matić.

Organizatori izložbe su „Kolor medija komunikejšn” u saradnji sa kompanijom „Beograd na vodi” i uz podršku Grada Beograda.