četvrtak, 6. jun 2019.

Vesić čestitao Spasovdan Beograđanima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je čestitao danas slavu grada Beograda – Spasovdan svim Beograđanima.

On je, u porti Vaznesenjske crkve podsetio da se Spasovdan obeležava od 1405. godine, kada je osnivač srpske prestonice despot Setefan Lazarević ustanovio taj praznik.

– Spasovdan predstavlja jednu od najdužih tradicija u našem narodu. Slava grada se od tog perioda obeležava i to je neprekinut niz koji nas vezuje sa srednjim vekom. Treba istaći da je Spasovdan jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa – ukazao je Vesić.

Posebno je istakao da je srećan jer Grad Beograd poslednjih godina sa dostojanstvom proslavlja Spasovdan i podsetio da to nije bio slučaj ranijih godina.

– Sve više sugrađana se pridružuje litiji, jer Spasovdan nije samo obeležavanje slave već i prilika da se setimo istorije, kulture i tradicije Beograda. Takođe ove godine smo na 127 bilborda postavili slike akademskog slikara Nebojše Đuranovića koje predstavaljaju motive iz srpske srednjovekovne istorije, dok je slika „Krunisanje Stefana Prvovenčanog” podeljena na 705.000 adresa Beograđana putem uplatnica „Infostana”. Na ovaj način podsećamo naše sugrađane, posebno najmlađe na našu srednjovekovnu istoriju jer smo, nažalost, društvo koje ne komunicira puno sa srednjim vekom i ponaša se kao da je naša istorija počela 1804. godine. To je, takođe, veoma važan deo naše istorije, ali nije najznačajniji. Mi ne moramo kao neki narodi da izmišljamo naše postojanje i dostignuća u srednjem veku, samo treba da ih se setimo i dostojno obeležimo  – zaključio je zamenenik gradonačelnika.