utorak, 25. jun 2019.

Regulisano postavljanje objekata u kulturno-istorijskim celinama

Obrazlažući Odluku o izmeni i dopuni Odluke o komunalnom redu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da je ona u skladu sa onim što je usvojeno na prethodnoj sednici kada su kulturno-istorijske celine stavljene na upravljanje JP „Beogradska tvrđava”.

– Mi smo proglašene kulturno-istorijske celine Dositejev licej, Knez Mihailovu, Topčider, Kosančićev venac i Skadarliju, kao i svetosavski plato, koji će uskoro biti proglašen za kulturno-istorijsku celinu, stavili pod upravljanje JP „Beogradska tvrđava”. Sada na ovaj način regulišemo postavljanje objekata. U pitanju su tezge koje ćemo unificirati i uraditi ih onako kako treba. Nadam se da će uslediti i odluka o tome šta može da se prodaje na tim tezgama. Pošto kreće rekonstrukcija Kuće Đure Jakšića, gde se trenutno koristi samo prizemlje, to će nam omogućiti da u se Skadarliji napravi informativni centar. Tu će strani turisti moći da kupe suvenire i a na taj način ćemo promovisati našu tradiciju i kulturu – poručio je Vesić. 

Doneta je i Odluka o dopuni Odluke o određivanju komunalnih delatnosti.

Sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević obrazložila je Odluku o osnivanju Privrednog društva „Mirko Sandić”d.o.o. Beograd i osnivanju Privrednog društva „25. maj Gale Muškatirović”.

Takođe su usvojena i rešenja o davanju saglasnosti na Statut Teatra „Vuk”, o davanju saglasnosti na Odluku o izmeni Statuta JKP GSP „Beograd” i JKP za izgradnju i obavljanje prevoza putnika metroom i razvoj gradske železnice u Beogradu, o davanju saglasnosti na Odluku o dopuni Statuta Direkcje za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP, o izmeni Statuta JKP „Veterina Beograd” i izmenama i dopunama Statuta JP za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za grad Beograd „Beogradska tvrđava”.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada Beograda, odnosno na kojima Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja, kao i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje grada Beograda za 2018. godinu.