ponedeljak, 22. jul 2019.

Počinje 22. likovna kolonija u Grockoj

Svečano otvaranje 22. likovne kolonije Opštine Grocka održaće se u sredu, 24. jula, s početkom u 20 časova. Kako je saopšteno iz ove opštine, manifestacija se održava u okviru 52. „Gročanskih svečanosti”. Tradicionalna umetnička smotra u Grockoj trajaće do 28. jula u Rančićevoj kući, sedištu Centra za kulturu Grocka, zatim u prostoru zaštićene kulturno-istorijske ambijentalne celine „Gročanska čaršija” i na drugim lokacijama opštine Grocka. 

Likovna kolonija svoj umetnički koncept zasniva na inspirativnom okruženju i autorskom pečatu učesnika, tokom koje će biti predstavljena retrospektivna izložba radova nastalih na prethodnim umetničkim okupljanjima, uz nastup muzičkog dua Damir Savković & Slavko Manđuka.

Na koloniji će učestvovati sledeći umetnici: Vesna Martinović Marović, Mila Gajin, Vesna Cvetić, Biljana Marković Kraguljac, Dijana Andrejić Arsić, Stefan Petronijević, Sava Mišić, Ivan Radojević, Drago Ječmenica i Konstantinos Patelis Milićević, a gosti kolonije su Marion Dedić, Ivan Karafilovski i Nenad Stojkov.

Savet Likovne kolonije čine predsednica GO Grocka Živadinka Žiža Avramović (predsednica Saveta), članovi Veća za kulturu GO Grocka Zoran Markov i Petar Teofilović, direktorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić i saradnica Centra za kulturu Grocka Marion Dedić.

Likovna kolonija Opštine Grocka tradicionalan je umetnički događaj „Gročanskih svečanosti”. Imajući na umu da je osnovana 1997. godine, da svega dve gradske opštine neguju ovu vrstu umetničkog okupljanja i da je kroz ovu likovnu manifestaciju do sada prošlo više od dve stotine umetnika, ona danas spada u kulturne manifestacije od značaja za grad.