nedelja, 18. avgust 2019.

Auto-put „Miloš Veliki” ponos Srbije

Novi auto-put je na ponos cele Srbije i sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić po dolasku na naplatnu rampu Obrenovac na auto-putu „Miloš Veliki”, koji će večeras biti pušten u saobraćaj.

Predsednika Srbije na početnoj tački nove deonice dočekali su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić, kao i kineska ambasadorka Čen Bo i predstavnici kineske kompanije CRBC, koja je učestvovala u izgradnji.

Predsednik Vučić je ocenio da ćemo naredna četiri meseca imati čep na Ostružnici i u Bariču, ali da će se nakon 18. decembra otvoriti put do Surčina. Ukazao je da je video petlju koja se gradi i da ćemo na tom putu imati najlepši i najmonumentalniji most preko Save i Kolubare.

– Imaćete tada suštinski auto-put Beograd–Čačak – rekao je Vučić na naplatnoj rampi Obrenovac, koja je prva tačka obilaska auto-puta „Miloš Veliki” na deonici od Obrenovca do Ljiga, a koja će večeras svečano biti puštena u saobraćaj. 

On je naveo i da zna koliko je truda bilo potrebno da bi se ovaj projekat sproveo u delo. 

– Pre to nije bilo moguće, ali možemo to posle 2014. godine i teških finansijskih reformi – rekao je predsednik i dodao da je danas srećan jer su kineski partneri zainteresovani za gradnju puta Beograd–Zrenjanin, dok kineska firma gradi i deonicu auto-puta Preljina–Požega.

Preneo je i da je dobio obećanje danas od kineskih predstavnika da će ta deonica biti otvorena pre kraja 2021. godine.

– To znači da će se od Beograda do Požege stizati sa sat i 15, sat i 20 minuta, maksimalno, do Zlatibora za manje od dva sata, do Užica za sat i po – istakao je predsednik Vučić.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je istakao da se danas obeležava kraj realizacije uspešnog projekta – izgradnje auto-puta „Miloš Veliki”, ali i početak novih uspeha.

– Kao gradonačelnik moram da istaknem još jedan važan momenat za Beograd – danas je potpisan ugovor za izgradnju deonice od Novog Beograda do Surčina. Slavimo uspeh, ali se na njemu ne zaustavljamo. Ovo je važna godina zbog ovolikog broja realizovanih, velikih investicionih projekata, posebno infrastruktunih, što je, pre svega, rezultat zajedničkog rada predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije – rekao je gradonačelnik, naglasivši da će se od danas od Beograda do Čačka stizati znatno brže i bezbednije.

Ovaj deo auto-puta „Miloš Veliki” od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Trasa auto-puta E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale, koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac–Ub dužine 26,23 kilometra, Ub–Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 kilometra morao sanirati zbog lošeg kvaliteta i Lajkovac–Ljig dužine 23,98 kilometara. Tako će deonicom Ljig–Preljina, koja je već u saobraćaju, u saobraćajnoj funkciji biti 103 kilometra Auto-puta E-763 Beograd – Južni Jadran. 

Deonica Obrenovac–Ljig je projektovana za brzine od 130 km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

 

 

 

Foto: Tanjug