utorak, 20. avgust 2019.

Objavljeni konkursi za inovativne delatnosti, samozapošljavanje i unapređenje turističko-ugostiteljske ponude

Grad Beograd objavio je danas javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja nezaposlenih lica, kao i javni konkurs za dodelu subvencija za unapređenje kvaliteta turističko-ugostiteljske ponude na teritoriji grada Beograda za 2019. godinu koji traju do 20. septembra, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

Sekretar za privredu Milinko Veličković istakao je da se konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja nezaposlenih lica realizuje četvrtu godinu zaredom u cilju podrške samozapošljavanju, razvoja novih inovativnih i visokotehnoloških proizvoda, usluga i procesa, stvaranja novih tehnoloških preduzeća, povećanja konkurentske sposobnosti privrednih subjekata i uključivanja u međunarodne tržišne tokove.

Prema njegovim rečima, pravo na dodelu sredstava imaju nezaposlena lica koja imaju stečeno visoko obrazovanje, inovativnu biznis-ideju i državljani su Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda. 

– Ovaj program se sprovodi u okviru Akcionog plana za zapošljavanje Grada Beograda za 2019. godinu koji ima za cilj jačanje kapaciteta poslovne infrastrukture u oblasti IT industrije. Predmet javnog konkursa je dodela bespovratnih finansijskih sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja, za pokriće troškova infrastukturnih i stručnih usluga u Naučnotehnološkom parku Beograd u prvoj godini poslovanja – rekao je on i dodao da će nakon sprovedenog javnog konkursa, Grad Beograd pružiti podršku najboljim inovativnim preduzetničkim poduhvatima u njihovom razvoju.

Predmet javnog konkursa za dodelu subvencija za unapređenje kvaliteta turističko-ugostiteljske ponude na teritoriji grada Beograda za 2019. godinu je dodela bespovratnih finansijskih sredstava privrednim subjektima u maksimalnom iznosu od milion dinara za kupovinu jednog ili više osnovnih sredstava, odnosno mašina i opreme, za razvoj ruralnog (seoskog) turizma radi unapređenja kvaliteta turističko-ugostiteljskih kapaciteta. 

Kako je Veličković precizirao, pravo na dodelu sredstava imaju mikro i mala preduzeća i preduzetnici, sa sedištem na teritoriji grada Beograda. Opredeljena sredstva iznose 20 miliona dinara i namenjena su za unapređenje kvaliteta turističko-ugostiteljske ponude. 

– Cilj dodele subvencija privrednim subjektima je razvoj ruralnog (seoskog) turizma unapređenjem postojeće turističko-ugostiteljske ponude na teritoriji grada Beograda u objektima u kojima se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića ili samo ishrane i pića, opremljenim u etno-stilu i čiji enterijer i ponuda jela i pića koja se pripremaju i uslužuju odgovaraju etno-obeležjima, a koji se nalaze u seoskom okruženju na ruralnom području teritorije grada Beograda, kao i etno-restoranima za unapređenje postojećih kapaciteta i kvaliteta usluga u kojima se pružaju usluge ishrane i pića, a koji su opremljeni u etnostilu čiji enterijer i ponuda jela i pića koja se pripremaju i uslužuju odgovaraju etno-obeležjima i nalaze se na teritoriji grada Beograda – rekao je Veličković, dodajući da Grad Beograd na ovaj način nastavlja da promiviše i podržava turističko-ugostiteljsku ponudu u gradu.

Tekst oba konkursa sa prijavom i ostalim informacijama moguće je pronaći na zvaničnom sajtu Grada Beograda www.beograd.rs u rubrici Gradski oglasi, konkursi, tenderi.