četvrtak, 22. avgust 2019.

Tradicionalna turistička atrakcija „Karneval brodova” 31. avgusta na Sava promenadi

„Beogradski karneval brodova” biće održan u subotu, 31. avgusta, od 16.30 do 23 sata na Sava promenadi, od Brankovog mosta do Gazele, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Mladenovć je rekao da je u pitanju 15. karneval, koji u pravom smislu reči i spušta Beograd na reke.

– Predstojeći karneval brodova je jedna posebna manifestacija koja ne samo da predstavlja izlazak Beograda na reke nego sa tim i završavamo letnju sezonu u predivnom ambijentu i atmosferi koja je ovih 15 godina pratila karneval. Ovo je manifestacija koja predstavlja niz različitih događaja i učesnika koji daju svoj doprinos da karneval bude uspešan, tako da imamo jedan praznik na rekama. U narednom periodu planiramo da ojačamo i oživimo turistički prevoz na rekama, odnosno obilazak grada sa reka kako bismo ih približili i građanima i turistima. Nadam se da ćemo na taj način Beograd da približimo evropskim gradovima i privučemo veći broj turista – istakao je Mladenović i pozvao Beograđane da dođu na Sava promenadu.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović naveo je da karneval brodova predstavlja duh Beograda i da već pet godina zaredom ima rekrodne rezultate u broju dolaska i u broju noćenja turista, te da je Beograd prvo naučio da živi sa turizmom, a posle i od turizma.

– „Beogradski karneval brodova” bio je zvezda vodilja u smislu kako i šta treba da se radi kada je reč o turizmu i manifestacijama. Ovu manifestaciju ne bismo mogli da realizujemo bez pomoći, pre svega Grada Beograda, ali i službi na gradskom i republičkom nivou. I ove godine pozivam sve one koji imaju plovila i odgovarajuće dozvole da nam se pridruže na karnevalu – rekao je Popović i istakao da je ovo porodična manifestacija, te da će značajan deo programa biti posvećen najmlađima.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakao je da ovo ministarstvo daje pun doprinos održavanju karnevala, kako bi bezbednost učesnika bila na najvišem nivou.

– Na „Beogradskom karnevalu brodova” mogu da učestvuju samo plovila koja imaju uredne registracije, a učesnici treba da vode računa o propisanom broju članova posade i da čamcima upravljaju samo oni koji za to imaju dozvole – rekao je Kovačević i apelovao na učesnike defilea plovila da ne konzumiraju alkohol.

Pomoćnica direktora za programsku delatnost Dečjeg kulturnog centra Beograda Leontina Vukomanović kazala je da će radionice koje se cele godine održavaju u DKC-u sada biti približene Beograđanima i gostima karnevala i dodala da je specijaln gost ovog karnevala Sergej Ćetković sa programom za decu.

Ovaj događaj organizuje Turističika organizacija Beograda pod pokrovoteljstvom Skupštine Grada Beograda, u saradnji sa brojnim gradskim službama i partnerima.