četvrtak, 7. novembar 2019.

Nikodijević: Svi građani Beograda moraju imati jednako dobre domove zdravlja

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević obišao je zdravstvenu stanicu u Vrčinu koja je rekonstruisana u cilju njene bolje energetske efikasnosti.

Prisustvovali su gradska sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, sekretar za upravu Nikola Prelević, podsekretar za energetiku Milan Vulević, podsekretar za obrazovanje Igor Raičević i direktor Doma zdravlja Grocke Nebojša Blagojević.

Nikodijević je istako da je ova zdravstvena stanica do pre pet godina bila u lošem stanju i pred rušenjem, a da danas pruža kvalitetnu zdravstvenu zaštinu za 10.000 korisnika iz Vrčina.

– Moramo biti ponosni na ovo što smo uradili i dugujem zahvalnost gradskoj sekretarki za zdravstvo Veri Dražić i direktoru Doma zdravlja u Grockoj Nebojši Blagojeviću, koji su pružili napor da ovaj objekat dobije reprezentativni izgled – rekao je on.

Prema njegovim rečima, u poslednje četiri godine se u ovaj objekat neprekidno ulagalo, jer je bio u veoma lošem stanju.

– Potpuno je zamenjena stolarija, postavljena je nova sanitarija i krov. Grejanje zaista veoma dobro funkcioniše, a najvažnije je da je dobra medicinska usluga. Ljudi u svim delovima grada zaslužuju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i drago mi je da je i ovde ona na visokom nivou – naglasio je predsednik Skupštine grada i dodao da nije važno da li su u pitanju stanovnici Vračara ili Vrčina, jer svi podjednako zaslužuju dobre uslove.

On je naveo da je politika Grada Beograda da ravnomerno po čitavom gradu ulaže u domove zdravlja i zdravstvene stanice.

– Ova zdravstvena stanica, pored toga što ima 10.000 kartona pacijenata, ima i preko 1.700 kartona dece. U ovom objektu je i nova prostorija pedijatrije i moram da primetim da je odlično opremljena. Toliko je ovde dece prijavljeno, da je pedijatrijska služba angažovana u dve smene. Zdravstvena stanica radi svih sedam dana u nedelji u dve smene, a noću ima hitnu medicinsku službu – precizirao je Nikodijevcić i dodao da je to način funkcionisanja zdravstvene zaštite kakvom se teži u svim krajevima i naseljima Beograda.

Predsednik Skupštine Grada Beograda rekao je da Sekretarijat za zdravstvo kontinuirano ulaže u sve domove zdravlja na teritoriji prestonice. 

– U Dom zdravlja Grocka uloženo je 210 miliona dinara u prošloj godini, od čega je veliki deo novca potrošen na tužbe „Velefarma” iz 2007. godine. Tada je pokraden novac građana, koji mi danas moramo da vraćamo, jer se neko neodgovorno odnosio prema novcu. Ovaj dom zdravlja je imao velikih problema i blokade zbog tužbi ove firme, ali, što iz sopstvenih prihoda, što od pomoći Sekretarijata za zdravstvo uspeo je da vrati dugovanja, tako da nije doveo u pitanje kvalitet zdravstvene zaštite ove opštine – rekao je Nikodijević.

Govoreći o rekonstruisanju zdravstvenih stanica. Nikodijević je najavio novi projekat Grada Beograda – obnavljanje zdravstvene stanice u Vinči, čija zgrada će biti srušena u toku ove godine, a u toku sledeće sagrađena nova.

– Verujem da ćemo uskoro širom Beograda imati ovako uređene zdravstvene stanice, koje će odlično funkcionisati – zaključio je Nikodijević.