ponedeljak, 13. januar 2020.

Vesić: Kraj radova na trotoarima u Karađorđevoj 31. januara, ulica dobija potpuno novi izgled

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić održao je danas sastanak s predstavnicima Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao i izvođačima radova na rekonstrukciji Karađorđeve ulice. Sastanku je prisustvovao i gradski urbanista Marko Stojčić, kao i v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković.

Vesić je istakao da je tema sastanka bila dinamika radova u Karađorđevoj ulici i naglasio da mu je potvrđeno da će do kraja januara biti završeni radovi na rekonstrukciji trotoara na potezu od Brankovog mosta do Velikog stepeništa. 

– Preostalo je da se uradi još oko 2.000 kvadratnih metara trotoara. Dnevno se završi površina od nekih 150 kvadrata, što znači da ne bi trebalo da bude problema sa pomenutim rokom. Na taj način građani će ponovo moći da koriste trotoare u ovom delu Karađorđeve, a rekonstrukcija ulice će biti okončana. Kada je kej u pitanju, radovi su već otpočeli i rok za završetak je 1. septembar. Deo keja od Brankovog mosta do Beton hale biće urađen, kao i deo keja u neposrednoj blizini Beograda na vodi. Ti radovi nemaju veze sa saobraćajem i svakodnevnim životom ljudi, a građanima će od 1. septembra taj deo obale biti na raspolaganju i u potpuno novom ruhu – rekao je Vesić. 

On je podsetio na to da gradski urbanista svakodnevno kontroliše radove, ne samo na ovom već i na drugim gradilištima. 

– Ovaj deo grada će posle četiri godine dobiti u potpunosti novi izgled. Razumem da ljudima smetaju radovi jer ometaju njihovu svakodnevnu rutinu, ali bi svako trebao da se seti kako je Karađorđeva ulica izgledala pre četiri godine. Tada je Karađorđevom prolazio kamionski saobraćaj, tu je bila i pruga, pa je logično što niko nije hteo da živi u toj ulici. Takođe, pre rekonstrukcije trotoari su bili široki možda samo pola metra, kolika je bila i udaljenost kolovoza od zgrada. Danas nema kamionskog saobraćaja i pruge, napravljeni su široki trotoari na kojima mogu da budu bašte ili mesta za odmor, te će ova ulica postati „mirna” – dodao je Vesić. 

Prema njegovim rečima, sa desne strane ulice, u smeru ka Kalemegdanu biće posađen novi drvored od 17 stabala. 

– Karađorđeva postaje ulica u kojoj ljudi žele da žive, a podsećam da su pre dve godine obnovljene sve fasade u ovoj ulici. U poslednje četiri godine za ovu ulicu i građane koji ovde žive urađeno je više nego u prethodnih 100 godina. Niko se nikada nije setio da rekonstruiše ovu ulicu, a da pritom umnogome poboljša uslove za život Beograđana koji ovde stanuju. Nama je to bilo važno, između ostalog i zbog turista koji ovde „silaze” sa kruzera i kojima je Karađorđeva prvi kontakt s Beogradom. Srećan sam što se posao polako završava i što ćemo uređenjem Karađorđeve ulice turistima pokazati da je ovo lep i uređen grad – zaključio je Vesić. 

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić je podsetio da je do isteka roka za završetak radova preostalo 18 dana.

– Na taj način ulica će biti kompletno rekonstruisana – od kolovoza, preko trotoara, kompletne infrastrukture i instalacija, sve do omogućavanja nesmetanog funkcionisanja javnog gradskog prevoza. Građanima će uskoro ponovo biti na raspolaganju trotoari, ali u potpuno drugačijem okruženju nego što je slučaj bio ranije. Rekonstrukcijom Karađorđeve ovaj prostor dobio je potpunu funkcionalnost i potencijal koji svojom pozicijom ima, a to je pre svega kontakt sa rekom Savom i mogućnost razvijanja raznih sadržaja u objektima u blizini. Očekujemo da će po završetku svih radova ovaj deo grada biti novi turistički potencijal, budući da se ovde nalazi pristanište kroz koje prolazi veliki broj stranih gostiju. Radovi se izvode kvalitetno, želimo da sve bude funkcionalno, ali i estetski prihvatljivo. Zahvaljujem građanima koji su pokazali veliko strpljenje za vreme radova, ali sam siguran da će biti zadovoljni i da će na kraju videti šta je u suštini bila naša ideja kada smo krenuli u rekonstrukciju. Do kraja januara, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, planira se sadnja novog drvoreda u ulici, a biće nastavljena i rekonstrukcija keja. Očekuje nas presađivanje određenog broja stabala, ali i sadnja velikog broja novih sadnica. Sve što je kvalitetno od zelenila, kako su stručnjaci okarakterisali, na taj način će biti sačuvano – rekao je Stojčić.