nedelja, 26. jul 2020.

Vesić: Sistem „Oko sokolovo” – kraj bahatom parkiranju

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić predstavio je danas novi sistem elektronske kontrole nepropisnog parkiranja nazvan „Oko sokolovo”, koji će obavljati specijalno opremljena vozila i koji ima za cilj da zaustavi bahato parkiranje u Beogradu. Događaju su prisustvovali Ivan Divac, sekretar za poslove komunalne milicije i Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Vesić je tom prilikom istakao da svaki građanin, bilo da se vozi javnim prevozom ili je vozač ili pešak, zna kakav haos vlada na ulicama grada ili trotoarima zbog bahatog parkiranja. 

– Svako od nas je video majke sa decom u kolicima koje ne mogu da prođu trotoarom zato što se neko bahato i bezobrazno parkirao. Svako od nas je video Hitnu pomoć koja ne može da prođe ulicom zato što je neko uključio četiri žmigavca, pravi se pametan i misli da je ulica njegova. Svako od nas je video autobus gradskog saobraćaja koji zaobilazi bahate vozače i njihove parkirane „besne” automobile. Svako od nas je mogao da vidi da kada se desi neki požar vatrogasci ne mogu da priđu objektima zbog nesavesnih vozača – rekao je Vesić, navodeći da je danas lično proverio potez od Cvetkove pijace do Glavne pošte i video čak jedanaest nepropisno parkiranih automobila, što je tokom radnih dana i drastičnije.  

Vesić je podsetio na nedavni primer iz Takovske kada je vozač stao, izašao iz mercedesa i još počeo da tuče vozača i tako demonstrirao „da je bogat, bahat i da ga nije briga za ljude koji se voze autobusom”, precizirajući da se vozaču i putnicima čak obratio rečima „gde ste, miševi”. 

– Beograđani nisu bahati vozači, kao što se priča po Srbiji, već ima bahatih pojedinaca koje treba da dovedemo u red. „Oko sokolovo” je uvedeno da bi se većina Beograđanki i Beograđana osećali sigurno i bezbedno u svom gradu. Ovakav sistem postoji u Amsterdamu, Briselu, Roterdamu, Londonu, a prednosti su višestruke. Sistem znači kraj bahatom parkiranju u „žutim trakama”, na tramvajskim šinama, pešačkim prelazima, invalidskim mestima, ali i svima onima koji svojim vozilima zatvaraju ulaze u stambene zgrade i nepropisno parkiraju na trotoarima. Do sada je njihovo kažnjavanje zavisilo od toga kada će u tu ulicu naići komunalni milicioner ili saobraćajni policajac. Sada ćemo na najmanje dvadeset minuta imati prolazak vozila novog sistema, što znači da će izvesnost kažnjavanja biti mnogo veća. Druga prednost jeste da je sistem najveća pomoć građanima koji koriste javni prevoz jer, ukoliko oslobodimo „žute trake”, on će se ubrzati za deset do dvadeset odsto, ali ubrzaće se i sav ostali saobraćaj. Prave efekte sistema očekujemo oko 20. avgusta – naveo je Vesić.

On je precizirao da sistem pokriva 93 najprometnije ulice, „crne tačke” na kojima treba da se reši problem.   

– Odabrali smo one ulice kojima ide gradski prevoz i gde je najveća koncentracija bahatog parkiranja. Danas je počelo postavljanje tabli na početku i na kraju svake ove ulice, kojima se ljudi upozoravaju da je počela elektronska kontrola parkiranja – kazao je Vesić. 

On je napomenuo da sistem ima i druge prednosti kada je reč o bezbednosti, jer je, primera radi, u Velikoj Britaniji gde sistem funkcioniše od 2011. godine, obijanje stanova i automobila smanjeno za pedeset odsto. Sve je usklađeno sa Zakonom o zaštiti podataka, dodao je Vesić, napominjući da je saglasnost dao i zaštitnik građana.

– Još jedna prednost sistema jeste da nema selektivnosti u kažnjavanju jer se snimci istog trenutka šalju na server. Tako je po ovom pitanju olakšan rad komunalnim milicionerima – naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je dodao i da je softver najnapredniji u svetu, da je napravljen u Srbiji i da je vlasništvo „Parking servisa” i Beograda. On omogućava da se u korišćenje softvera polako uključe i druga preduzeća, kao što su „Beograd put” i GSP. Početkom sledeće godine plan je da vozila imaju kamere ispod koje bi mogle da snimaju rupe na ulicama i da istog časa budu prosleđivane Beokomu, koji će nadalje prosleđivati nadležnom preduzeću. Samo to, naglasio je Vesić, napraviće ogromne uštede građanima. Takođe, moći će da se kontroliše i gustina saobraćaja, gabariti bašti i slično.

– Ovo je početak „smart sitija” i neće proći mnogo vremena a većina naših preduzeća koristiće usluge sistema – istakao je Vesić.   

Sistemom se zapravo daje i šansa bahatim vozačima da počnu da poštuju zakon, rekao je Vesić. 

– Naplata kazni sistemom „Oko sokolovo” počeće 10. avgusta. U prvoj nedelji samo će se snimati, a od 3. avgusta svako ko napravi prekršaj na kućnu adresu neće dobiti kaznu već obaveštenje sa slikom, mestom prekršaja, visinom kazne koja bi bila naplaćena, informacijom da je još uvek u toku test faza, kao i molbom da to više ne čini – rekao je Vesić. 

Od 93 ulice izuzeti su oni delovi gde su „kovid centri”, bolnice, domovi zdravlja, porodilišta, obdaništa, škole. 

– Cilj nije kažnjavanje jer ga je i do sada bilo. Samo komunalni milicioneri godišnje napišu kazne za skoro milijardu dinara, od čega za nepropisno parkiranje 500-600 miliona. Cilj je da se uvede red i da pojedinci prestanu da se nepropisno parkiraju – istakao je Vesić.  

Zamenik gradonačelnika je podsetio i da se ovaj sistem planira već duži period, te da je promenjeno dvadesetak propisa i zakona da bi mogao da se primenjuje. 

– Rezultat je jasnog plana da se uvede red u gradu, a procedura je trajala osamnaest meseci unazad. Danas je veliki dan za Beograd jer pokazujemo da postajemo moderan i uređen grad – zaključio je Vesić. 

Divac je ovom prilikom istakao da je ovo jedan od koraka koji se preduzimaju kako bi se zaveo komunalni red u Beogradu. 

– Sistem je napravljen tako da budemo efikasni i ono što je građanima najviše smetalo, a to je zakrčenje saobraćaja, parkiranje na pešačkim prelazima, u „žutim trakama” i tramvajskim šinama, svešćemo na minimum. Takođe, zamerano je selektivno kažnjavanje, što sistem eliminiše – kazao je Divac.

On je na prezentaciji novih vozila kod „Mostarske petlje” precizirao da test faza ne znači da se sme parkirati gde ko hoće jer će patrole komunalne milicije nastaviti da rade u istom obimu i kapacitetu kao do sada. 

Nabavljeno je ukupno osamnaset vozila, s tim što s radom sutra ujutro počinju četiri, a ostala će se sukcesivno uključivati. Specijalizovana terenska vozila kupljena su na javnom tenderu, koštala su 29 hiljada evra, plus četiri hiljade za nadogradnju, što je znatno ispod cene, ali takva povoljna cena data je na tenderu. Otplaćuju se na lizing od četiri godine. Vozila će raditi 24 sata dnevno, i to tako da će ih petnaest biti na ulicama grada, a tri u rezervi.