sreda, 11. novembar 2020.

Vesić: Sećamo se žrtava i velike pobede u Prvom svetskom ratu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u ime Grada Beograda, položio je danas venac na Francuskom vojničkom groblju povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Tokom ceremonije kojom se odaje počast stradalima u Velikom ratu, vence su položili i ambasadori Francuske, Rusije, SAD, Velike Britanije i Nemačke, predstavnici Vojske Srbije, vojski pobednika i poraženih u ratu, kao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, te potomci i poštovaoci.  

Vesić je podsetio da se na današnji dan sećamo velike pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, među kojima je bila i Srbija, i istovremeno svih žrtava koje su živote dale za tu pobedu i slobodu.

– Kada je probijen Solunski front, u septembru 1918. godine, trebalo je 45 dana da se zajedničkom akcijom srpske i francuske vojske oslobodi Srbija, pređe više od šest stotina kilometara i da iz stroja naših protivnika prvo bude izbačena Bugarska, a potom i Austrougarska, da bi svega jedanaest dana kasnije kapitulirala i Nemačka. Proboj Solunskog fronta bio je odlučujući za pobedu u Prvom svetskom ratu i hiljade vojnika dalo je svoje živote u toj velikoj bici. Zato se 11. novembra sećamo naših saveznika i pamtimo da je Srbija u tom ratu izgubila oko šezdeset odsto muškog stanovništva, odnosno oko 30 odsto ukupnog stanovništva. Procentualno, u odnosu na broj stanovnika, dali smo najveće žrtve – podsetio je Vesić.

Današnji dan, dodao je Vesić, prilika je da se setimo zajedničke borbe koju smo vodili sa našim saveznicima – Francuskom, Velikom Britanijom, SAD, Ruskom Federacijom, Italijom u zajedničkoj odbrani evropskih vrednosti i protiv ideologije kojom se smatralo da Evropa treba da bude podjarmljena jednom državom.

– U Prvom svetskom ratu izborili smo se za slobodu i za našu zajedničku evropsku perspektivu. Danas razmišljamo kako ujedinjeni možemo da izbegnemo ono što se dogodilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Počast su odali ne samo saveznici već i one zemlje koje su poražene. Tako da zajedno, pobednici i poraženi, gradimo novu evropsku budućnost, razmišljajući o tome da se više nikad u Evropi ne dese ratovi – rekao je Vesić.