nedelja, 10. januar 2021.

Tri apela gradonačelnika za sugrađane: Oprez u saobraćaju, čuvajte zdravlje i čistite ispred svojih kuća

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je za jutarnji program Radio-televizije Srbije da su gradske službe spremno dočekale prvi sneg, kao i da su radnici više gradskih preduzeća na ulicama od ranih jutarnjih časova.

Radojičić je iz zimske baze JKP „Beograd-put” poručio da je trenutno na beogradskim ulicama 101 vozilo ovog preduzeća, od čega su 66 kamioni, dok ostatak čine drugi vidovi mehanizacije.

– Samo u JKP „Beograd-put” u jednoj smeni radi 163 radnika i možemo da kažemo da je ovo preduzeće jedno od najaktivnijih kada je u pitanju uklanjanje snežnog pokrivača. Nalazimo se u trećem stepenu pripravnosti zimske službe, a u ovom trenutku u centru grada sneg je očišćen praktično sa svih lokacija. Prema informacijama kojima raspolažem, nešto više padavina registrovano je u obodnim delovima grada, naročito u podavalskom delu i u opštini Grocka. Sneg pada sinoć od 22 sata, ali i u tim delovima Beograda gradske službe su veoma aktivne i daju sve od sebe da putevi budu čisti i prohodni. Na čišćenju snega na teritoriji Beograda učestvuju i JKP „Gradska čistoća”, JKP „Zelenilo – Beograd”, kao i JKP GSP „Beograd”. Za sada nije bilo većih problema, ali u skladu sa očekivanjima situacija je nešto teža u pomenutim delovima grada – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, od sinoć kada je sneg počeo da pada, na beogradske ulice prosuto je oko 350 tona soli.

– Imamo dovoljne količine soli, budući da je u magacinima oko 20.000 tona. Sve gradske službe imaju dovoljno materijala na raspolaganju i Beograd potpuno spremno dočekuje prvi ovogodišnji sneg. Sugrađane koji imaju obavezu čišćenja snega ispred svojih domova podsećam da je za vožnju automobilom potrebno da imaju sve što ovakve vremenske prilike zahtevaju, a ujedno i apelujem da svi koji sedaju za volan budu veoma obazrivi zbog teških uslova vožnje koji će, prema prognozama, biti aktuelni oko desetak dana. Takođe, apelujem na sve sugrađane da vode računa o zdravlju, jer su pored epidemije kovida, u ovom delu godine aktuelne i druge respiratorne infekcije – istakao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da bi građani trebalo da očiste sneg ispred svojih domova i tako daju doprinos dobrom radu gradskih službi koje se bave ovim poslom, kao i kompletnom funkcionisanju grada u ovakvim vremenskim uslovima.

– Osim pomeutih gradskih preduzeća, u uklanjanju snega učestvuje i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, pa ukupno imamo oko 300 radnika koji rade na uklanjanju snega. Svako preduzeće daje doprinos po ovom pitanju, a čiste se stajališta gradskog prevoza i parkovi, pešačke zone, kao i sve druge lokacije. Snežne padavine očekuju se u narednih 24 do 48 sati, a tokom  predstojećih desetak dana možemo očekivati niske temperature – rekao je Radojičić.

Javno-komunalno preduzeće “Beograd put“ u zimskim uslovima održava nešto manje od 2.300 kilometara gradskih ulica, od čega 1.800 kilometara spada u ulice prvog prioriteta. Javno preduzeće „Putevi Beograda“ dalo je nalog za angažovanje trećeg stepena pripravnosti što znači da će na ulicama biti 61 kamion, 22 multi-kar vozila, 15 utovarivača i tri vili-vozila.