četvrtak, 18. mart 2021.

Vesić najavio proširenje linija BG voza, nabavku novih kompozicija, rekonstrukciju i izgradnju novih pruga

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je u Moskvi razgovarao o projektu proširenja linija BG voza, koje treba da povežu prigradske opštine i bude kompatibilne sa izgradnjom metroa u Beogradu.

Gostujući u Beogradskoj hronici, Vesić je podsetio da će metro u Beogradu početi da se gradi u novembru, da će prva linija biti završena do 2028. godine, a druga do 2030. godine.

– Istovremeno, sa izgradnjom metroa želimo da proširimo linije BG voza. U prvoj fazi hoćemo da nabavimo 39 kompozicija i rekonstruišemo više od 200 kilometara šina, te da izgradimo oko 80 kilometara šina – najavio je zamenik gradonačelnika. 

On je podsetio da BG voz saobraća od Ovče do Batajnice i od Beograda do Mladenovca i Lazarevca.

– Želimo da BG vozom povežemo Zemun sa Surčinom, budućim nacionalnim stadionom i Aerodromom „Nikola Tesla”, a nakon toga da se povežu Beograd i Obrenovac, te da se urade dupli koloseci prema Lazarevcu i Mladenovcu. Cilj je da ta mesta, uključujući Sopot i Barajevo, budu povezana brzim vozovima u špicu na 15 minuta, a van špica na pola sata. U gradu će taj takt biti na 10 minuta u špicu i van njega na 20 minuta – najavio Vesić.

Na taj način ćemo omogućiti da se sve naše prigradske opštine potpuno integrišu sa gradom, istakao je zamenik gradonačelnika.

– Tada će njeni stanovnici moći bez problema da rade u centru grada ili obratno. To će omogućiti drugačiji razvoj grada, jer će se sve više ljudi naseljavati u mestima gde funkcioniše prigradska železnica, što je slučaj i u Moskvi. Na taj način ćemo rasteretiti i grad – ukazao je Vesić.

Najavio je da će do 2030. godine u Beogradu dominantan biti šinski sistem saobraćaja, kao osnovni podsistem javnog prevoza.

– Imaćemo dve linije metroa i osim Grocke, BG vozom će biti povezane sve prigradske opštine. Pored toga, predviđeno je i proširenje tramvajske mreže za oko 100 kilometara, uključujući linije na levoj obali Dunava i Bežaniji – najavio je Vesić.

Beograd do 2030. godine, kako je istakao, više neće imati autobuse na dizel-gorivo.

– Predviđeno je da svi autobusi javnog gradskog prevoza budu električni ili hibridni, ili da se kreću na prirodni gas. To znači da će 2030. godine prevoz u Beogradu biti organizovan po svim ekološkim standardima – istakao je Vesić, podsetivši da je Pariz takav zadatak sebi zadao do 2025. godine.