subota, 28. januar 2023.

Organizacija za narodnu umetnost – folklor i folklorni ansambl sa Krfa u poseti Starom dvoru

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović ugostila je danas u zdanju Starog dvora Organizaciju za narodnu umetnost – folklor (IOF) i njihove kolege – folklorni ansambl iz mesta Sinjes sa Krfa.

Vesna Vidović je rekla da ostrvo Krf za Srbe ima poseban emotivni i istorijski značaj. 

– Na pomen Krfa, setimo se naše istorije. Naša vojska, naša cela država bila je smeštena na Krfu. Tadašnja vlast je ustupila zgradu Narodnog pozorišta Skupštini Republike Srbije, kao i hotel za našu vladu. U istoriji nijedna država to nije učinila za drugu državu. To je dalo snagu našoj državi da se povrati i da bude na teritoriji na kojoj se i danas nalazimo – naglasila je zamenica gradonačelnika.

Ona je gostima sa Krfa poželela dobrodošlicu, poručivši im da je Beograd njihova druga kuća i da se u njemu osećaju kao da su u svom gradu. 

Zamenik gradonačelnika Krfa Janis Joanis je rekao da je zadovoljstvo biti u Beogradu, te podsetio na prijateljstvo srpskog i naroda sa Krfa.

Organizacija za narodnu umetnost – folklor (IOF) ima više od dve decenije dugu saradnju sa ansamblom sa Krfa. Saradnja se ostvaruje realizacijom međusobnih poseta i učešćem na festivalima u Beogradu, na Krfu i u drugim gradovima Evrope.

Poslednja poseta grčkog ansambla Beogradu bila je povodom obeležavanja stogodišnjice dolaska srpske vojske na Krf.

U Starom dvoru danas su se ansambli predstavili prigodnim programom – igrama iz njihovog programa.

Događaju je prisustvovao i član Gradskog veća Vuk Mirčetić.