petak, 23. septembar 2016.

Grad Beograd

Konkurs za davanje 133 stana u Ulici Mileve Marić Anštajn u zakup na određeno vreme

Komisija za stambena pitanja gradonačelnika grada Beograda, na osnovu člana 25. Odluke o raspolaganju stanovima Grada Beograda („Službeni list Grada Beograda”, br. 20/2015 i 34/2016) i Programa Gradskog veće Grada Beograda za rešavanje stambenih potreba građana grada Beograda davanjem stanova u zakup na određeno vreme br. 360-782/16-GV od 20. juna 2016. godine,

raspisuje

KONKURS ZA DAVANJE 133 STANA U ULICI MILEVE MARIĆ AJNŠTAJN
U ZAKUP NA ODREĐENO VREME

I PODACI O STANOVIMA

Predmet konkursa su stanovi u Ulici Mileve Marić Ajnštajn br. 8, 10, i 12 na Novom Beogradu i to:
- 15 garsonjera površine od 27,16 m2 do 31.17 m2
- 33 jednosobna stana površine od 32,50 m2 do 36,53 m2 
- 46 jednoiposobnih stanova površine od 41,24 m2 do 52,98 m2
- 39 dvosobnih stanova površine od 53,40 m2 do 64,94 m2

II PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU 

A – Pravo učešća na konkursu imaju:

- Lica bez stana koja ostvaruju prihode kojima ne mogu da obezbede stan po tržišnim uslovima – 100 stanova
- Ratni vojni invalidi iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990, odnosno članovi porodica palih boraca u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990 – 8 stanova
- Roditelji, usvojioci, staratelji lica sa psihofizičkom ometenošću – 5 stanova
- Invalidna lica sa teškim telesnim oštećenjem – 6 stanova
- Samostalni umetnici – 4 stana
- Zaslužni sportisti i sportisti međunarodnog razreda.– 5 stanova
- Lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu – 5 stanova

Pravo na rešavanje stambene potrebe ima lice i članovi njegovog porodičnog domaćinstva čiji maksimalni prihod za jednočlano domaćinstvo ne prelazi iznos od 91.113 dinara. 
Za domaćinstva sa više od jednog člana, prihod od 1,5 prosečne neto zarade u gradu Beogradu (91.113) množi se koeficijentom koji se izračunava po formuli K=1+Oh0,7+Dh0,5,  gde je O – svaki sledeći odrasli član domaćinstva, a D dete. 

veličina domaćinstva
– po broju osoba    
                      maksimalni prihod dinara

1 odrasla osoba                                      91.113,00
1 odrasla i 1 dete                                136.669,50
1 odrasla i 2 dece                                182.226,00
2 odraslih                                            154.892,10
2 odraslih i 1 dete                               200.448,60
2 odraslih i 2 dece                               246.005,10
2 odraslih i 3 dece                               291.561,60

Prilikom utvrđivanja maksimalnih kvalifikujućih prihoda porodičnog domaćinstva sa osobama sa invaliditetom, koeficijent se uvećava za dodatnih 0,5.
Pod prihodima se smatraju: 
1.    primanja i prihodi koji se ostvaruju u mesečnim iznosima i to prihod po osnovu radnog odnosa, odnosno zarada, plata ili naknada zarade, ugovora o delu, penzija, invalidnina i drugih primanja po propisima o pravima iz boračko-invalidske zaštite;
2.    prihod od registrovanog poljoprivrednog gazdinstva;
3.    prihod po osnovu obavljanja registrovane samostalne delatnosti.

Ukupan prihod porodičnog domaćinstva čini prihod ostvaren u toku šest meseci u odnosu na mesec u kome je raspisan konkurs.

Ratni vojni invalid i korisnik porodične invalidnine po osnovu palog borca je lice kojem je konačnim rešenjem organa nadležnog za poslove boračko-invalidske zaštite priznato pravo na ličnu odnosno porodičnu invalidninu u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava boraca, ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca.

Psihofizička ometenost postoji ako je lice mentalno ometeno u razvoju stepena umerene, teže ili teške mentalne ometenosti, gluvo ili nagluvo, slepo, telesno invalidno i višestruko ometeno u razvoju.

Invalidno lice sa teškim telesnim oštećenjem je lice sa utvrđenim procentom telesnog oštećenja od 70% do 100%.

Samostalnim umetnikom smatra se lice koje samostalno obavlja umetničku delatnost ili drugu delatnost u oblasti kulture prema evidenciji koju vodi umetničko udruženje, a koja imaju status samostalnog umetnika u kontinuitetu najmanje dve godine do dana raspisivanja konkursa. 

Status zaslužnog sportiste i sportiste međunarodnog razreda ima sportista kategorisan prema odredbama Pravilnika o kriterijumima za kategorizaciju sportista koji donosi Sportski savez Srbije.

Učesnik na konkursu, u zavisnosti od broja članova porodičnog domaćinstva, može konkurisati za zakup stana sledeće strukture:
    1) samac - garsonjeru;
    2) dva člana - jednosoban stan;
    3) tri i više članova – jednoiposoban ili dvosoban stan

Lice koje je ostvarilo pravo na zakup stana može da zakupi stan čija je struktura manja od strukture stana koji ima pravo da zakupi prema broju članova porodičnog domaćinstva.

B – Lice može učestvovati na konkursu pod uslovom da je:
-    bez stana
Smatra se da je lice bez stana ako:
- ono ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema u svojini na teritoriji Republike Srbije useljiv stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu koja je odgovarajućeg standarda za njega i njegovo porodično domaćinstvo;
- ako stan u javnoj svojini koristi po osnovu zakupa na određeno vreme bez prava na kupovinu ili ako ima stanarsko pravo/zakup na neodređeno vreme na stanovima u svojini građana ili svojini zadužbina.
Smatra se da lice nije bez stana:
- ako se on ili član njegovog porodičnog domaćinstva u periodu od pet godina pre objavljivanja konkursa svojom voljom lišio svojine ili susvojine na stanu ili stambenoj zgradi čija tržišna vrednost iznosi više od 50% tržišne vrednosti stana odgovarajućeg standarda za njega i njegovo porodično domaćinstvo u smislu Odluke o raspolaganju stanovima grada Beograda;
- ako je sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva koristio subvencionisani zajam ili jednokratnu pomoć Republike Srbije za rešavanje stambene potrebe.
- prijavljeno na teritoriji grada Beograda najmanje tri godine pre raspisivanja konkursa državljanin Republike Srbije

Državljanima Republike Srbije smatraju se lica koja su državljanstvo stekla do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs.

Stan se daje u zakup licu koje ispunjava uslove prema redosledu utvrđenom na listi reda prvenstva.

III USLOVI ZAKUPA

Zakupnina se određuje na osnovu obračuna svih stvarnih troškova pribavljanja i korišćenja stana, a obračunava se u fiksnom dinarskom iznosu za period od godinu dana, i to za drugu polovinu tekuće godine i prvu polovinu naredne godine plaća se do 15. u mesecu za tekući mesec, a iznosi 266,28 dinara po m2 stana za period do 30. juna 2017. godine.
Lica kojima iznos zakupnine prelazi iznos od 30% od prosečnog mesečnog prihoda njegovog porodičnog domaćinstva, imaju pravo na umanjenje zakupnine do iznosa razlike između iznosa od 30% od prihoda porodičnog domaćinstva do visine iznosa zakupnine za taj stan. 

IV PRIJAVLJIVANJE NA KONKURS

Prijava na Konkurs se vrši na obrascu koji se može dobiti na šalterima Gradske uprave u 27. marta 43-45 i Trgu Nikole Pašića 6, kao i na sajtu Grada Beograda: www.beograd.rs. 
Prijave sa celokupnom potrebnom dokumentacijom se podnose u zgradi Gradske uprave Grada Beograda u Ulici 27. marta 43-45, radnim danima (ponedeljak–petak) od 9 do 15 časova, ili poštom na istu adresu, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa odnosno zaključno sa 24. oktobrom 2016. godine.
Po isteku roka iz konkursa, podaci po podnetim prijavama će se obraditi i po potrebi proveriti uvidom na licu mesta ili na drugi način.
Bodovanje se neće vršiti po osnovama za koje nisu priloženi odgovarajući dokazi uz prijavu ili dostavljeni u roku od 15 dana od dana prijema poziva za dopunu dokumentacije.
Dodatne informacije se mogu dobiti na telefone 3309-242 i 3309-236 ili u prostorijama Gradske uprave Grada Beograda u Ulici 27. marta 43-45.