уторак, 28. новембар 2023.

Шапић: Обећане социјалне мере већ дају резултате, а нико у њих није веровао

Низ мера социјалне политике увели смо са циљем да олакшамо грађанима свакодневни живот, а многи у то нису веровали и говорили су ми да је то јефтина пропаганда. Прошло је ево годину дана и поверење грађана се враћа, јер су са истим буџетом, али са рационализацијом и новим приоритетима, донете храбре одлуке, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Он је за ТВ Хепи истакао да је одређену социјалну политику спроводио десет пуних година у Новом Београду. 

– Не могу да пређем на ниво града и да се понашам другачије, јер мислим да је социјална политика изузетно важна. У Новом Београду сам покушавао да спроведем ствари које ће обухватити што већи број људи, почев од бесплатних позоришних представа, излета, бесплатних школица спорта, глуме, сликања, па све до бесплатних базена у току лета – рекао је Шапић.

Он је подсетио да је још прошле године у децембру најавио да ће донети одлуку да сви вртићи постану бесплатни, то јест да родитељи не треба више да плаћају ни оних 5.600 динара, као и да сваког септембра Београђани добију од свог града бесплатне уџбенике.

– То скоро нико суштински није подржао, већ су рекли да је то немогуће, да је то јефтина пропаганда, док је добар део људи рекао да за то нема пара. Има пара за све, само је питање рационализације и приоритета. И ево данас, након годину дана, сви ђаци су добили бесплатне уџбенике, увели смо бесплатне вртиће, чак смо повећали субвенцију за приватне вртиће на 33.000 динара од 1. децембра. У току лета скоро 200.000 грађана је користило бесплатне карте за базене. Све социјалне мере су сада бесплатне, а некада су се плаћали и персонални асистенти и геронтодомаћице. Дупло смо смањили цену јавног превоза, за шта су исто рекли да нема шансе и да ће се све распасти – рекао је Шапић.

Према његовим речима, враћа се поверење људи који све више плаћају карте, јер знају куда новац иде.

– Расписали смо набавку за 20 нових трамваја, а ускоро ћемо и за 300 нових аутобуса. Толики број возила јавног превоза није купљен више од 15 година. Ускоро креће и бесплатан енглески језик за све предшколце у свим вртићима. Прошле године давали смо и ваучере у вредности од 6.000 динара за 350.000 деце и запослених у предшколским и школским установама, а то радимо и ове године. Све ове ствари коштају више десетина милиона, да не кажем и сто милиона евра. А да ли иједна ствар у Београду недостаје и постоји ли нека служба чији запослени нису примили плате? Ове године смо обновили скоро 300 улица у централном градском језгру, а 500 на територији читавог града. И за то су рекли да је немогуће и питали одакле паре. Средства се нађу када имате јасан циљ, када имате приоритете и када имате јасну одлучност да желите неке ствари конкретно да урадите – рекао је Шапић.

Он је додао да је било проблема и да их и сада има, јер није лако избацивати људе из своје зоне комфора.

– Уводити ред у било коју област је веома тешко, нарочито када морате да рушите неке уврежене ствари и навике. Треба имати снаге да се истера до краја, посебно када је реч о увођењу реда на обалама река. Међутим, највећи број људи је схватио да по старом неће моћи – рекао је председник Привременог органа.

Он је подсетио да је у овом послу тринаест година и запитао се да ако не буде имао снаге и одважности да уђе у рушење неких догми и да уведе ред, ко ће на то бити спреман.

– Одмах се и показало зашто су многи узмицали и нису били спремни да спроведу одређене мере. Кампања која се водила против мене у неким медијима је брутална, али једино што не могу јесте да оспоре иједну моју одлуку. Мој улазак у све ово јесте покушај да нешто оставим иза себе и нећу да устукнем. Сувише сам дуго у овом послу и нисам у њега ушао ни го ни бос. Као што сам рекао пре неколико месеци, могу да ме смене, али не и да ме промене, јер знам која су моја уверења, а и када не будем био градоначелник, исто ћу се шетати по Бежанијској коси као и до сада, без обезбеђења. Мислим да је дошло време да се врати поверење и у политику, те да људи који се баве озбиљним стварима стану иза својих ставова и онога што раде и говоре, па можда некада и по цену губитка тренутних политичких поена – закључио је Шапић.