четвртак, 30. новембар 2023.

Свечано отворен 17. Сајам етно хране и пића на Београдском сајму

Секретар за пољопривреду Града Београда Саво Павичић присуствовао је данас свечаном отварању 17. Сајма етно хране и пића који се до 3. децембра одржава у Хали 2 Београдског сајма.

Сајам је отворила министарка за пољопривреду, шумарство и водопривреду Јелена Танасковић, док је свечаном догађају присуствовао и министар без портфеља задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина Новица Тончев.

Саво Павичић је указао на то да је Град Београд, преко Секретаријата за пољопривреду, редован учесник етно-сајма на коме ће се, како је истакао, традиционално представити мала породична пољопривредна газдинства, етно-куће и културно-уметничка друштва.

– Захвалио бих организатору на успешној манифестацији, као и свим излагачима који су уложили свој труд и рад како би сајам из године у годину био већи и значајнији. Излагачима желим да остваре што више пословних контаката и унапреде производњу – истакао је ресорни секретар.

Он је позвао Београђане и госте престонице да посете манифестацију и, како је рекао, доживе богате мирисе и укусе из целе Србије и региона.

Министарка Танасковић је нагласила значај организације Међународног сајма етно хране и пића у Београду. Такође је истакла велики пораст органске производње у Србији и указала на значај заштите географског порекла хране и пића.

– Органска производња се претходних година доста развила у нашој земљи и њом се у овом тренутку бави око 7.000 пољопривредних газдинстава. Пре само десетак година смо имали тек можда два-три газдинства која су започињала своју органску производњу. Такође, извоз домаћих органских производа расте и достигао је прошле године чак 68,5 милиона евра – навела ресорна министарка.

Она је нагласила и да је министарство подржало 51 захтев за заштиту географског порекла.

– Баш ви који сте данас овде излагачи, који се бавите чувањем наше традиције и културе, ви сте они који треба да заштите географско порекло – закључила је Танасковићева.

Секретар Павичић је потом дочекао министарку Танасковић на штанду Града Београда где је истакао да је ресорни градски секретаријат за 2023. годину обезбедио подстицајна средства за пољопривреднике у укупном износу од 450.600.500,00 динара. Од тога је, како је прецизирао, за набавку пољопривредних прикључних машина издвојено нешто више од 142 милиона динара, док је за област воћарства, повртарства и ратарства издвојено 70 милиона динара.

Павичић је додао да су обезбеђена и подстицајна средства у области сточарства и прераде млека у укупном износу од 65 милиона динара, док је за подстицаје у области пчеларства издвојено 45 милиона динара. Обезбеђена су и средства од 150 милиона динара за набавку трактора, закључио је ресорни секретар.

Међународни сајам етно хране и пића, на коме учествује више од 300 излагача традиционалних прехрамбених производа из Србије и Југоисточне Европе, организује се под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Секретаријата за пољопривреду Града Београда.