петак, 1. децембар 2023.

Концертом „Новогодишња бајка” обележава се Међународни дан особа са инвалидитетом

Поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, у Малом позоришту „Душко Радовић” биће изведен концерт под називом „Новогодишња бајка”, с почетком у 20 часова. Овај дан обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на указивање на његов значај. Циљ обележавања јесте да се и особама са инвалидитетом омогући једнако уживање људских права и равноправно учешће у управљању друштвом у којем живе.

Милијарда људи, односно 15 одсто светске популације има неки облик инвалидитета. Преваленција је већа у земљама у развоју, где особе са инвалидитетом чешће имају нижи степен образовања, где су лошији здравствени исходи, нижи ниво запослености и већа стопа сиромаштва.

Концепт концерта „Новогодишња бајка” осмислио је Ђорђе Макаревић, а продуцент је Наталија Лазић. Програм реализује НВО „Маска”, под покровитељством градског Секретаријата за социјалну заштиту.

Већ неколико година уназад, у сарадњи са Малим позориштем „Душко Радовић”, млади и талентовани уметници с различитим врстама инвалидитета имају прилику да покажу свој таленат и креативност кроз различите уметничке жанрове. На концерту учествује десет особа са различитим врстама инвалидитета, пет професионалних играча и шест професионалних музичара, који су подршка на сцени. У фоајеу позоришта биће постављена изложба „Инклузивно” – реч је о сценском стваралаштву, чији је аутор Тина Драгићевић. Овај пројекат има за циљ да кроз уметност као универзално средство комуникације направи мост између осетљивих група и шире друштвене заједнице.