среда, 15. јун 2005.

Награда „Исидора Секулић” Ивани Хаџи-Поповић

Књижевна награда „Исидора Секулић”, коју традиционално додељује општина Савски венац, ове године је припала Ивани Хаџи-Поповић за књигу „Замка”. Милан Орлић, председник овогодишњег  жирија, у којем су били и Милица Јефтимијевић-Лилић, Мирослав Максимовић, Чедомир Петровић и Зоран Богнар, рекао је на данашњој конференцији за новинаре да  је реч о кратком роману који свој наративни ток смешта на међи која спаја предратно, ратно и поратно стање.

 – Естетички изражена поетиком зла и ружног, стилски изграђена и приповедачки поуздано вођена, ова књига говори о људима и уметницима чије су биографије судбински изукрштане и уоквирене предратним животима, као и ратним и поратним траумама у Дубровнику. У тексту доминира однос ликова према насиљу, а не насиље само, тако да Ивана Хаџи-Поповић читаоцу предочава сугестивну слику бесмислености сваког зла – рекао је Орлић.

 Награда „Исидора Секулић” додељује се од 1967. године и има велики значај у нашем књижевном животу. Лауреату за 2005. припашће и новчана награда од 90.000 динара. Издавач награђене књиге је „Филип Вишњић” из Београда.