četvrtak, 1. mart 2018.

Siniša Mali: Dolazak „Hiltona” priznanje da je Beograd metropola

Večeras je u Beogradu svečano otvoren hotel „Hilton Beograd”, a ceremoniji su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Uz gradonačelnika, predsednika i premijerku, događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, pomoćnici gradonačelnika Borko Milosavljević i Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović.

Mali je podsetio da je u aprilu 2016. godine imao čast da sa predsednikom Vučićem postavi kamen temeljac za izgradnju „Hiltona”. Nepune dve godine kasnije, naveo je gradonačelnik, umesto zapuštenog placa u centru Beograda, na ovom mestu stoji ovo velelepno zdanje.

– Ovo je veliko priznanje za građane Srbije i Beograda jer dolazak „Hiltona” znači da se naša zemlja ubrzano ekonomski razvija, a da je Beograd postao evropska i svetska metropola. Postoje tri razloga zbog kojih se „Hilton” danas otvara u Beogradu. Prvi je ekonomski napredak Srbije koja je sada  faktor mira i stabilnosti u regionu. Zahvaljujući reformama koje je započeo predsednik Vučić pre četiri godine, sada imamo situaciju da se o Srbiji priča u suprlativu i da u našu zemlju i glavni grad dolaze veliki investitori – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, drugi razlog je ekonomska stabilnost Beograda, nakon što je grad vratio dugove nasleđene od prethodne gradske vlasti.

– Grad je dobio kreditni rejting koji se iz dana u dan povećava. Promenili smo odnos prema investitorima, jer se građevinska dozvola više ne čeka dugo uz neizvesnost hoće li uopšte biti izdata. Sada se građevinska dozvola izdaje u proseku za 12 dana, što je rezultiralo rekordnim brojem gradilišta, ali se odrazilo i na rekordno malu nezaposlenost. Treći razlog je činjenica da je naš grad postao velika i atraktivna turistička destinacija. Nikada Beograd nije imao više turista i broja noćenja, a otvaranje „Hiltona” je još jedan dokaz u prilog te tvrdnje – dodao je Mali.

On je podsetio da je Beograd 2013. godine imao 57 hotela, dok otvaranjem „Hiltona” prestonica Srbije dobija 96. hotel.

– Pokrenuli smo Beograd sa mrtve tačke i otvorili vrata investitorima i gostima. Želim da zahvalim investitorima koji su uložili ogroman trud da bi realizovali ovaj projekat. Prema njima se odnosimo proaktivno i na pravi način, a korporaciji „Hilton” takođe dugujemo veliko hvala za dolazak uz naš grad – zaključio je gradonačelnik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je izgradnja i dolazak „Hiltona” pravi poklon Beograđanima. On je zahvalio predstavnicima kompanije i poželeo im dobro poslovanje, ali i dodao da veruje da će grad i država takođe profitirati.

– Beograd je od danas vaš grad i vi ste njegovi i zahvaljujem vam što ste ga prepoznali, uložili novac i stavili naš grad na veliku mapu ugodnosti, dobrih usluga i luksuza. U januaru ove godine u odnosu na januar prošle broj turista u Beogradu veći je za 11,2 odsto, a broj noćenja za 19 procenata. Beograd  otvaranjem ovakvog hotela suštinski postaje evropska i svetska metropola. Dolazak „Hiltona” je Beogradu obezbedio sjaj, a kada se i neki drugi budu pridružili, više neće biti granica. „Hilton” je postao deo jednog starog, uzbudljivog, velikog i čudesnog grada. Ovo je grad koji se menja, koji raste i postaje bolji, lepši i pristupačniji – poručio je Vučić.

Generalni menadžer hotela „Hilton Beograd” Nikolas Huvert je izrazio zahvalnost zvanicama na dolasku i precizirao da hotel ima 242 sobe, uključujući i 19 apartmana. On je istakao da u prizemlju postoji restoran sa konceptom otvorene kuhinje u kojem se poslužuju srpska i internacionalna jela.

– Na poslednjem spratu nalazi se „Skaj laundž” bar sa predivnim pogledom na Beograd. Nadam se da će naši gosti i građani Beograda uživati u svemu što ovaj hotel nudi – rekao je Huvert.

„Hilton” ima 656 kvadratnih metara prostora za sastanke, uključujući i balsku dvoranu sa kapacitetom od preko 500 gostiju. Postoje sobe za spa tretmane, sauna, kao i fitnes centar.