petak, 20. oktobar 2017.

Siniša Mali: Muzej savremene umetnosti i park „Ušće” za lepši i bolji Beograd

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas svečanom otvaranju Muzeja savremene umetnosti i poručio da otvaranjem ove institucije Beograd ponovo postaje kulturna prestonica ovog dela Evrope.

Otvaranju Muzeja savremene umetnosti prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kao i sekretarka za kulturu Grada Beograda Ivona Jevtić.

Mali je istakao da je danas veliki dan za grad Beograd i Beograđane, jer se, kako je rekao, posle 10 godina ponovo otvara Muzej savremene umetnosti.

– Za mene je veoma važno što se Muzej savremene umetnosti otvora 20. oktobra, što je važan datum u našoj istoriji, datum oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.  Interesantno je da danas ponovo otvaramo muzej, na isti datum kada je pre 52 godine prvi put otvoren – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, otvaranje Muzeja savremene umetnosti doprineće da ovaj deo grada i rekonstruisani park „Ušće” u potpunosti promene izgled.

– Posle 10 godina zatvorenog gradilišta imamo priliku da ispunimo još jedno obećanje. U parku „Ušće” postoji sedam novih sportskih terena, tu su igrališta za decu i mislim da smo uradili pravu stvar. Ovo je slika lepšeg i boljeg Beograda za koji se borimo. Današnje otvaranje Muzeja savremene umetnosti, a u junu sledeće godine i Narodnog muzeja na Trgu republike, svakako će doprineti upotpunjavanju naše kulturne ponude – zaključio je Mali.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da događaji poput današnjeg podstiču ljude da se bave poslom koji može doneti benefit svim građanima.

– Mislim da mi je ovo jedan od najlepših dana od kada sam postala član Vlade Republike Srbije u avgustu prošle godine. Posle 10 godina otvaramo rekonstruisan i obnovljen Muzej savremene umetnosti i vraćamo ga beogradskoj i srpskoj publici. Nećemo stati na ovome, jer već od sutra počinjemo da se u potpunosti fokusiramo na radove u Narodnom muzeju. Na taj način najkonkretnije želimo da pokažemo koliko nam je kultura važna i koliko se vraća u fokus – ocenila je Ana Brnabić.

Direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada rekao je da je ovo veliki dan za srpsku kulturu, jer se zvanično otvara Muzej savremene umetnosti.

– Kao što je poznato, radićemo konstantno sedam dana, 24 sata dnevno. Zahvaljujem svim ljudima koji su došli i nadam se da će i nakon otvaranja ovde uvek biti ovoliko zainteresovanih poklonika umetnosti – rekao je Nakarada.

Gradonačelnik je uoči otvaranja Muzeja savremene umetnosti prošetao sa građanima parkom „Ušće” i predstavio im šta je urađeno u prvoj fazi obnove tog parka.