četvrtak, 1. jun 2017.

Siniša Mali: Obilićev venac – nova pešačka zona

Gradonačelnik Siniša Mali obišao je danas novoizgrađenu pešačku zonu na Obilićevom vencu i izrazio zadovoljstvo novim izgledom ovog dela Beograda, nekada zakrčenog automobilima, a sada novom oazom za pešake.

– Ispunili smo još jedno obećanje, Obilićev venac predajemo na korišćenje našim sugrađanima. Umesto automobila i gužve, ovo sada postaje prava pešačka zona, jedna lepa zelena oaza u samom centru grada. To je deo naše strategije da uži centar grada pretvorimo u pešačku zonu. Umesto pedesetak parking mesta koja su bila ovde, biće zasađeno isto toliko stabala, postavljene klupe i to će biti raj za porodice i decu – rekao je Siniša Mali.

On je rekao da će se sa ovim nastaviti u Kralja Petra, a Ulica Vuka Karadžića je već postala pešačka zona, kao i Zmaj Jovina. 

– Nastavićemo da sređujemo i fasade i uskoro očekujemo tender za projektante za terazijski plato, Bezistan, podzemne prolaze, sve će to u sledećih godinu i po dana biti sređeno i centar grada će konačno izgledati onako kako i priliči jednoj prestonici – rekao je gradonačelnik.

On je najavio da će garaža na Obilićevom vencu biti otvorena 1. jula sa 200 novih parking mesta i dodao da se polako vide i rezultati rada gradske vlasti.

– Ove godine posebno ćemo uraditi jako osvetljenje na Kalemegdanu kako bi bljesnuo i tokom noći. Sledeće godine počinjemo da gradimo gondolu koja povezuje Kalemegdan sa parkom Ušće, čeka nas i rekonstrukcija Starog savskog mosta i sve to znači da vraćamo Beograd na reke. Ljudi koji prošetaju ovom pešačkom zonom do Kalemegdana gondolom mogu da stignu do beogradskih reka. Nastavićemo i sa projektom restauracije fasada, oko 180 ove godine, i ostavljamo u rebalansu budžeta novac za te namene – rekao je Mali.

On je dodao da Beograd postaje lepše i kvalitetnije mesto za život i naglasio da ga posebno raduje što će u pešačkoj zoni na Obilićevom vencu biti zasađena japanska trešnja, jasen i javor, koji cvetaju u različito doba godine.

Pored toga, kako je rekao, zasadiće se cveće od Aerodroma do Beograda, u Kneza Miloša, na Brankovom mostu, na Gazeli. 

Radnik Nikola Gašić koji je učestvovao u obnovi Obilićevog venca zadovoljan je kako danas taj deo izgleda, a pre 30 godina učestvovao je u renoviranju Knez Mihailove ulice.

– Počeo sam kao mlad da radim na obnovi Knez Mihailove ulice, a evo radni vek završavam ovde na Obilićevom vencu. Radio sam u Knez Mihailovoj, na delu od Ruskog cara do Kalemegdana, ali velika je razlika kako se radi danas, a kako se onda radilo. Zadovoljan sam kako to danas izgleda, predivno je – rekao je Gašić.

Događaju je prisustvovao i projektant pešačke zone Siniša Temerinski.