понедељак, 17. август 2020.

Весић: Београд први пут добија гробље кућних љубимаца

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у „Ветерини Београд” приказу пројекта гробља кућних љубимаца које ће се налазити у Блоку 51, на Новом Београду, у близини Бежанијске косе. Овом догађају присуствовали су и директорка Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић, као и директор ЈКП „Ветерина Београд” Будимир Грубић.

Весић је изразио уверење да ће ово бити један од пројеката који ће остати упамћен у граду.

– Можда он то неће бити по вредности или импозантности, јер град има много већих пројеката, али ће сигурно бити један од најважнијих по корисности грађанима. Београд ће, коначно, први пут у својој историји добити гробље кућних љубимаца. Сви наши суграђани и суграђанке који имају кућне љубимце или који су их имали, знају колико им значе кућни љубимци и у каквим су проблемима били када им љубимац угине, јер нису имали где да их сахране. То је озбиљан комунални проблем у Београду који постоји деценијама, а како време пролази, имамо све више кућних љубимаца и потреба да се уреди простор за њихово сахрањивање је била све већа – рекао је Весић, захваливши Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, која је носилац овог пројекта, као и „Ветерини Београд”, учеснику у пројекту.

Он је најавио да ће до краја ове недеље бити расписан тендер за изградњу гробља кућних љубимаца.

– Београд је издвојио око 168 милиона динара, односно скоро 1,5 милиона евра за изградњу комплекса који ће имати хектар и по, административну зграду од 300 квадрата, паркинг са 20 места, крематоријум, различита места за сахрањивање кућних љубимаца и то ће, како и доликује, бити право место за сахрањивање кућних љубимаца. Сигуран сам да ће то допринети и побољшању зоохигијене у граду и афирмацији одговорног власништва, јер упркос томе што велика већина има одговоран однос, један мањи део власника није довољно одговоран и представља генератор проблема у вези са кућним љубимцима. Ако је неко узео кућног љубимца, он према њему мора да се одговорно понаша – нагласио је Весић.

Он је истакао да ће комплетна процедура трајати два до три месеца, можда и краће, а шест месеци биће време за израду читавог пројекта.

– То практично значи да ћемо у мају или јуну следеће године имати гробље кућних љубимаца, тако да ће Београд коначно добити оно што имају многи други велики градови: достојно место за сахрану кућних љубимаца, јер су они жива бића и према њима тако и треба да се односимо. Ово је цивилизацијски напредак и искорак за главни град – нагласио је Весић.

Директор ЈКП „Ветерина Београд” Будимир Грубић је истакао да ће изградња гробља омогућити да се власници достојно опросте од својих кућних љубимаца и да их сахране онако како то доликује.

– Први пут у историји нашег града омогућавамо свим власницима кућних љубимаца из Београда и суседних места да се на хуман и цивилизацијски начин од њих опросте – навео је Грубић.

Он је подсетио да је за последњих пет година у прихватилиштима „Ветерине Београд” стерилисано око 25.000 паса, док је удомљено њих 3.500.

Гробље кућних љубимаца у Блоку 51 ће у прво време имати 730 колумбаријума, 839 гробних парцела за мале, средње и велике кућне љубимце, као и 760 гробних места за власнике који желе да на посебан начин обележе гробно место кућног љубимца.