уторак, 7. март 2017.

Андреја Младеновић примио учеснице осмомартовског турнира

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић примио је данас у Старом двору учеснице 49. Међународног велемајсторског осмомартовског турнира.

Тај турнир датира од 1965. године и дао је велики допринос популаризацији и развоју те древне игре, као и напретку талентованих шахисткиња многих генерација, што је утицало на повећање угледа Београда као светске шаховске метрополе. Организатор је Шаховски савез Београда под покровитељством Скупштине града, а одржава се од 3. до 11. марта.

– Oвај турнир одржава сe већ 49 година у нашем главном граду и са задовољством могу да кажем да је ово један од најстаријих шаховских турнира у свету. Град Београд има дугу шаховску традицију и ово такмичење представља један од симбола бављења спортом у нашем граду. Наредне године предстоји нам организовање педесетог, јубиларног турнира и сигурно је да ће Град Београд заједно са шаховским савезима Београда и Србије уложити додатни напор да се наредне године позову и неке учеснице ранијих турнира, најбоље шахисткиње које су некада учествовале на овом турниру да буду гошће, а неке које још активно играју узму учешће у том турниру – рекао је Младеновић захваливши свима који су допринели да се та традиција одржи дуги низ година.

Дарко Божић, председник Организационог одбора овог осмомартовског турнира, позвао је Београђане, од најмлађих до најстаријих, да до 11. марта посете овај турнир који се одржава на Бањици у ресторану „Сер Жил”. На турниру учествује десет шахисткиња из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Румуније, Русије, Македоније и Србије.

Андреја Младеновић је овом приликом учесницама 49. Међународног велемајсторског осмомартовског турнира уручио пригодне поклоне поводом предстојећег 8. марта.