четвртак, 29. септембар 2022.

Градоначелник Шапић: Добром услугом до поверења грађана

Ремонтовани су сви погони, систем је исправан, Град је обезбедио довољно новца да се плаћају испоруке гаса и по свим информацијама које добијамо из државног врха, што се гаса тиче, ситуација је стабилна и не би требало да буде проблема са грејањем, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић гостујући у Београдској хроници РТС-а.

– Што се тиче цене гаса, то тренутно нико не може да зна, она не зависи ни од нас нити од државе. Добра је вест да смо од потребних количина две трећине платили и ускладиштили у нашим и мађарским складиштима, што нам ипак даје сигурност да се, уколико на светском тржишту дође до неких поремећаја, то на нас ипак неће много одразити. Београд има могућност догревања и на мазут, наши резервоари су пуни, али мислим да неће бити потребе за тиме – казао је градоначелник.

Говорећи о јучерашњем протесту пред седницу Скупштине града, Шапић је нагласио да му није јасан разлог таквог протеста.

– Да ли је протест организован зато што желим да сачувам новац Београђана, зато што сам рекао да возачи ГСП-а треба да имају веће плате и боље услове рада или што не желим да дођемо у ситуацију као летос када је НИС ускратио нафту, па аутобуси нису могли да изађу на улицу зато што желимо да знамо шта тачно раде запослени у ГСП-у? Или протестују зато што више нема „озоњавања ваздуха” у аутобусима, консултантских услуга, што нема реклама које је неко неком препродавао за десетоструко мању цену па су нам аутобуси изгледали као „Микијев забавник”, а притом нисмо нешто посебно ни приходовали од тога и сличних ствари – казао је градоначелник.

Он је поновио да се на јавни превоз у Београду годишње из градског буџета потроши 250 милиона евра.

– Да бисмо дошли до тога да Београђани редовно плаћају карту за превоз, првенствено морамо да видимо како да побољшамо услугу превоза, како да спречимо разне малверзације и рационализујемо рад. Када Београђани буду видели да су линије фреквентније, а аутобуси чистији и квалитетнији, сигуран сам да ће плаћати карте много више него данас. Када буду видели да новац који се до сада давао за те намене почиње да иде за вртиће, бесплатне ваучере, уџбенике, повећање плата васпитачица и у друге добре сврхе, људи ће видети да се Градска управа труди и узвратиће куповином карата. Сигуран сам да ће Београђани уколико у следећих неколико месеци буду видели јасније промене, а биће их, бити мотивисанији за куповину карата – рекао је Шапић, истичући да се цена карата неће мењати.

Говорећи о томе како су општине ребалансом буџета добиле више новца, Шапић је подсетио да је у време када је био председник општине Нови Београд био дискриминисан, те да је као председник општине са највећим бројем становника имао један од најмањих буџета.

– Желео сам да покажем да поштујемо људе на нивоу општина јер су и они корисници буџета и мислим да ће овако квалитетније изаћи пред грађане. Следећи општински буџети биће враћени на ниво из 2020. године, када су били највећи. То схватам као моралну обавезу, јер знам проблеме председника општина и како Градска управа може да помогне, али и да одмогне. Помажући њима, помажемо свим Београђанима – рекао је градоначелник.

Говорећи о новоуспостављеном предузећу „Београдски парк”, Шапић је казао да ће оно неће бити конкуренција „Зеленилу – Београд”.

– „Зеленило” ће радити досадашње послове, а „Београдски парк” ће осмишљавати како оплеменити и побољшати садржаје у парковима. Тако данас идете на Аду Циганлију јер има садржаја којима можете да се бавите, док на Ушћу, које је такође велики парк, нема људи управо зато што нема садржаја. „Београдски парк” ће се бавити управо тиме и желим да уведем нешто што велике европске метрополе већ имају много година уназад – казао је Шапић.

Указао је и на Службу јавног реда и постојање „Белог”, односно београдског личног асистента.

– То ће бити службеник, надзорник и комшија. У сваком делу града имаћемо пункт у коме ће радити од 10 до 15 људи и они ће чувати територију и обавештавати Градску управу о свим неправилностима. Он не може да поправи семафор, испразни контејнер, поправи лифт, да ухапси, али може да јави надлежнима, патролира поред школе, буде на улици и учини Београд једним од најсигурнијих делова Европе. Желео бих да та служба има хиљаду људи и мислим да је то потпуно оправдано улагање јер ће то бити људи које ће Београђани волети и који су ту да им помогну у свему што им буде затребало – рекао је градоначелник.

Говорећи о бесплатним ваучерима вртићкој деци, основцима и средњошкоцима, као и наставном особљу, Шапић је подсетио да је то акција која је своју корисност већ доказала на Новом Београду.

– Наћи ћемо начин како да им поделимо ваучере, што кроз вртиће, основне или средње школе, а за оне који не иду у вртиће организоваће се пријава у општинама. На Новом Београду је више од 97 одсто ваучера било искоришћено, што је значајно олакшало кућни буџет. Тако желим да поставим стандард да убудуће нико више не повуче овакву одлуку, јер су децембар и јануар најтежи за кућни буџет. То ће бити ваучери за робу најшире потрошње, од школске опреме до школског прибора, опреме за новорођенче и друге сврхе, те верујем да ћемо на тај начин помоћи Београђанима да растерете породични буџет – закључио је градоначелник Шапић.