понедељак, 29. март 2010.

Завршна акција пројекта за смањење насиља у школама Врачара

У оквиру пројекта невладине организације „Иницијатива за развој и сарадњу Србија”, који је подржала општина Врачар, завршни део пројекта „Моја сигурна школа у мом сигурном крају” реализоваће се сутра од 13 до 14 часова, на платоу испред зграде општине Врачар.

Пројекат, чији су реализатори врачарске основне школе, припадници МУП-a и Превентивно саветовалиштe Дома здравља „Врачар”, за циљ је имао умрежавање на локалном нивоу, као и активно ангажовање основношколаца у решавању проблема насиља и упознавање институција које им у томе могу помоћи.

Завршетак пројекта биће обележен дељењем флајера и отварањем свеске грађана волонтера који су спремни да активно раде на смањењу насиља у школама. Флајере ће делити ученици, од којих ће неки бити нашминкани као жртве насиља.

Идеја перформанса  потекла је у једној од радионица. Наиме, на питање шта је то невидљиво насиље, учесник радионице је приметио да је то оно насиље које за последицу има масницу, али се она не види јер бива прекривена течним пудером.

Идеја перформанса је управо супротна – коришћење шминке у сврху приказивања правог лица насиља