среда, 8. септембар 2010.

Сарадња српске и аустријске престонице потврђена и путем видео-линка

На завршној свечаности, поводом манифестације „Дани Беча у Београду”, вечерас су у Старом двору представници два града разговарали путем видео-линка и том приликом указали на велику сарадњу српске и аустријске престонице.

Председник Скупштине града Београда Александар Антић захвалио је том приликом градоначелнику Беча Михаелу Хојплу за његов велики допринос интеграцији српске дијаспоре у аустријско и бечко друштво.

– Многи наши сународници, многи Срби који се данас налазе на изузетно значајним положајима у бечкој администрацији, представљају највећи мост сарадње Београда и Беча, указао је Антић.
Он је изразио очекивање да ће у будућности бити остварена још интезивнија сарадња на добробит оба града. 

Обраћајући се путем линка представници града Беча, као и српски амбасадор у том граду Милован Божиловић поздравили су присутне у Старом двору и нагласили да два народа и града веже велика традиција и сарадња.

Божиловић је додао да две метрополе повезују више привредних заједничких пројеката, као и велики број грађана српског порекла који живе и раде у аустријској престоници.

Он је подсетио на недавну посету делегације из Београда, коју је предводио градоначелник Драган Ђилас, када су остварени значајни привредни контакти, пре свега око изградње метро мреже у главном граду Србије.

Министар трговине у Влади Србије Слободан Милосављевић рекао је, тим поводом, да је Аустрија изузетно значајан трговински партнер нашој земљи, и да се размена мери са више од милијарду долара годишње.

Такође, како је истакао, Аустрија је од 2.000. године највећи инвеститор у Србији, са више од три и по милијарде евра уложених инвестиција.

– Ово је одличан резултат, али се надамо у наредном периоду и већим инвестицијама, трговини и још бољим економским и укупним везама између Србије и Аустрије, истакао је министар Милосављевић.
Он се посебно захвалио српској заједници у Бечу и Аустрији, која се том приликом окупила у бечкој Градској већници.

Гала вече у Скупшини града, којме је присуствовало око 500 званица из области политике, културе и медија, увеличао наступ Хора бечких дечака и харизматичне певачице класичне музике Кристине Гоголин.