понедељак, 10. септембар 2018.

Весић: Београд чува успомену на цара Николаја Романова

Заменик градоначелника Горан Весић примио је принцезу Олгу Романову, најстарију кћерку нећака Николаја Романова и председницу асоцијације „Романових”. После срдачног разговора у Старом двору, Весић и Романова положили су цвеће на споменик последњем руском цару у Парку „Александров”. 

– Велико ми је задовољство да сам угостио Олгу Романову, принцезу која чува традицију ове славне породице. Београд је један од ретких градова ван Русије који има споменик Николају Романову. Он је то заслужио, јер је много учинио за српски народ. Подсећам, он је јуна 1914. године ушао у Велики рат против Немачке, иако Русија није била спремна, а само да би заштитио српски народ. Несебично, током Првог светског рата помагао je Србију, шаљући војну и медицинску помоћ. Он је директно спасио нашу војску која је прошла албанску голготу. Ургирао је код савезника да се пошаљу бродови, да би се армија опоравила и да би била спремна за ослобађање Србије – истакао је Весић.

Према његовим речима, трагична судбина Романових везана је за српски народ. Он је подсетио да се после Октобарске револуције у Србију доселио највећи број руских избеглица. 

– Ти Руси оставили су неизбрисив печат на српску културу. Подигли су многе дивне зграде. Наш балет је настао баш уз помоћ Руса, а и прву школу глуме они су отворили. Захваљујући руској емиграцији, отворена је прва ауто-школа. Према званичној евиденцији из 1931. године, сваки шести становник Београда био је пореклом из Русије. Преко 90 одсто тих људи били су високообразовани. Дали су и велик број професора универзитета – рекао је Весић. 

Заменик градоначелника је додао да је Београд поносан на њихов допринос нашем друштву и истакао да ће се чувати успомена на њих, а управо спомеником цару Николају, престоница је показала како се чува успоменa на породицу која је задужила Србију. 

Весић је у разговору упознао принцезу Олгу са историјом Београда и том приликом показао неколико зграда које су досељени Руси изградили у периоду између два светска рата.

Олга Романова је захвалила Весићу и челницима града на топлој добродошлици, а баш из пријатељских разлога Београд је изабрала за дестинацију где ће промовисати своју аутобиографију „Босонога принцеза”. 

– Веома ми је драго да сам гошћа Београда. Поносна сам што  у Београду постоји споменик мом претку. Овде живе дивни људи и са задовољством ћу опет доћи у главни град Србије – рекла је Олга Романова.