субота, 21. септембар 2019.

Обележен Светски дан борбе против Алцхајмерове болести

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас обележавању Светског дана борбе против алцхајмерове болести у Пионирском парку, где је симболично засађено пет садница Гинко билобе, чији се екстракт користи у терапијском лечењу ове болести.

Весић је рекао да око 200.000 људи у Србији има неку врсту проблема са овом болешћу, те да друштво треба да реагује на сваки проблем и да отворено о њему разговара.

– Многе болести су излечиве ако се о њима прича на време и ако су људи упознати како могу да се лече. Зрелост једног друштва се огледа у томе како се односи према најмлађима и најстаријима, као и према рањивим групама становништва. Према најмлађима наше друштво показује велико поштовање и предузимао мере како би они били заштићени. Међутим, мислим да се недовољно бавимо проблемима старих људи, не само када су у питању болести, већ и када је у питању однос према њима и насиље. Морамо више да се бавимо старим људима – истакао је Весић и изразио наду да ће ова акција скренути пажњу јавности на овај проблем.

Он је захвалио свима који учествују у овој акцији и додао да би требало да постоје слични догађаји како би старији људи знали да нису остављени себи самима, те да је обавеза друштва да брине о њима и да им организовано помаже.

Специјалиста неурологије у КБЦ „Др Драгиша Мишовић” Драгана Куљић Обрадовић је рекла да је чињеница да ће оболелих од ове болести бити све већи јер је становништво у целом свету све старије.

– Алцхајмерова болест је једна врста деменције која је најчешће јавља после 65 године живота, али се некада јавља и код младих људи али тада је генетски повезана. Требало би да водимо бригу о ближњима, породица је кључна, она треба да примети да долази до проблема. Основни проблеми су поремећаји у памћењу  свежих догађаја, теже сналажење у прстору, отежано налажење речи и када једна особа престане да функционише на оном нивоу на ком је функционисала раније то је знак за узубуну – појаснила је она и додала да лека нема али да са доступном терапијом болест може да се успори и живот може бити квалитетан.

Председник Алцхајмер групе Милан Јолерић је рекао да када се светкса статистика пренесе на Србију може се рећи да на свака 24 сата око 25 људи уђе у деменцију и сваког сата по једна особа.

– Људи су недовољно информисани и не знају шта је деменција, како се понашати према дементној особи, како се остварују и која су права везана за такве особе и чланове њиховог домаћиснства, које институције могу да им помогну. Незадовољни су услед недовољне фокусираности система на кориснике, млађи су фрустрирани јер морају битно да мењају свој живот како би неговали некога од чланова своје породице. Не постоји централни регистар лиценцираних професионалних неговатеља како би ова услуга могла лакше и сигурније да се пружи. Нема довољно капацитета за смештај и негу оболелих од ове болести. Алцхајмер група настоји да својим деловањем подстиче друштвену свест о деменцији, као и развој институционалних механизама које треба да обезбеде адекватан третман полулације погођене деменцијом – нагласио је Јолерић.

Ова акција организована је уз подршку Града Београда, Алцхајмер групе и Фармацеутске компаније Фарма свис.

Како је речено на данашњем догађају, Град Београд и ЈКП „Зеленило Београд” су уступили локације за садњу овог дрвета, а компанија Фарма свис је обезбедила саднице. Осим Пионирског парка у наредном периоду у неколико већих паркова у Београду биће засађено неколико десетина садница Гинко билобе.