недеља, 20. октобар 2019.

Градоначелник: Ово је месец и празник слободе

Градоначелник професор др Зоран Радојичић је гостојући у Јутарњем програму РТС-а говорио о обележавању 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату и рекао да је овај дан значајан и велики празник за наш народ.

– Морамо се сећати овог дана и због наших предака и због наше деце и наше будућности. Не смемо заборавити људе који су ослободили Београд. Београд је кроз историју имао тешке периоде када је 38 пута бомбардован, што показује да је борба за Београд била стално актуелна. На данашњи дан, Дан ослобођења Београда, погинуло је око три хиљаде људи, чланова Ослободилачке народне војске Југославије и око хиљаду људи из Црвене армије – истакао је Радојичић.

Градоначелник је напоменуо и да је ово месец и празник слободе када се увек присећамо Првог и Другог светског рата и свих бораца и ослободилаца Београда и да је ово дивна прилика да се сви подсетимо колико је важно да ценимо слободу и слободарски дух Београда. Подеситио је и да ће данас на Тргу републике бити организивана два концерта, концерт руског војног ансамбла „Александров” и концерт Симфонијског оркестра и хора РТС-а, али и да ће до 1. новембра бити читав низ догађаја поводом обележавања ослобођења Београда.

Говорећи о томе када је кроз историју било најлепше бити Београђанин, градоначелник је истакао да је увек лепо бити Београђанин, да се Београд поново гради, уређује, поново се инвестира и да има много туриста.

Рaдojичић je подсетио на недавно потписан споразум између Београда и Беча који има за циљ да се унaпрeди сaрaдња интeнзивном рaзмeном искустaвa и примeном дoбрe прaксe.

– Потписивањем Меморандума о сарадњи обавезали смо се да ћемо сарађивати и делити искуства у обостраном интересу. Беч је деведесетих година имао сличне проблеме као и ми данас, тих година је кренуо развој Беча и сви добро знамо како Беч данас изгледа. Посебно је интересантна Градска управа Беча, која је врло рационална и функционална, са веома развијеним коришћењем нових технологија „паметних градова”. Бeoгрaд учи oд нajбoљих, а jeдaн oд нajузoрниjих мoдeлa је свaкaкo Бeч – нагласио је Радојичић.

Радојичић је напоменуо да је интересантно да су пешачке зоне концепт који се у Бечу развија, да имају развијене бициклистичке стазе и да је тај начин транспорта врло фаворизован. Градоначелник је додао и да је то оно на чему се и у Београду ради.

Грaдoнaчeлник Рaдojичић je казао дa сe дaнaс oтвaрa пoсeбнo знaчajнa мaнифeстaциja зa град – Бeoгрaдски сajaм књигa.

– Београдски сајам књига, који се вечерас отвара, јесте манифестација којом можемо да се поносимо и која је већ у свим светским градовима позната и препозната. Академик Бећковић је на отварању прошлогодишњег сајма књига рекао да можда има већих и скупљих, али нигде толико читалачке публике, а доказ за то је двеста хиљада посетилаца. Многи градови имају поштовање према Београду због Београдског сајма књига, али и других манифестација, тако да сам веома поносан на то како гледају Београд – рекао је градоначелник.