петак, 31. јул 2020.

Весић: Решили смо проблем између станара и инвеститора на Бановом брду

Заменик градоначелника Горан Весић потписао је данас протокол којим је окончан спор између станара Пожешке 158-160 и инвеститора компаније „Нива билдинга” око изградње зграда на зеленој површини. Протокол је осим заменика градоначелника потписао представник станара, као и инвеститор, а Весић је истакао да је било веома важно постићи компромис јер су обе стране биле у праву. Догађају је присуствовао председник општине Чукарица Срђан Коларић. 

Весић је рекао да је данас коначно завршена агонија станара Пожешке 158-160, као и инвеститора компаније „Нива билдинг”, јер већ годину дана траје расправа око тога да ли би требало и да ли је могуће градити на парцелама које су предмет неслагања.

– Ту зелену површину станари сматрају парком, док је инвеститор са друге стране купио земљиште регуларно и добио грађевинску дозволу. Ово је једна од ситуација где нико није крив и где је потребно пронаћи компромис. Станари су у праву када кажу да им је зелена површина потребна и да су је деценијама користили, а инвеститор је такође регуларно од приватног лица купио парцелу и добио дозволу да гради на основу важећих урбанистичких услова. Због свега тога дошли смо у ситуацију да смо имали багере, полицију, протесте и расправу, односно проблеме који никоме нису потребни. Током последњих неколико недеља уложио сам максималан напор да решим овај проблем, имао сам доста састанака са инвеститором, као и два састанка са станарима. Морам да кажем да су обе стране показале велику жељу да се „изађе” из ове ситуације, а посебно сам захвалан председнику општине Чукарица Срђану Коларићу, који је од почетка покушавао да дође до компромиса иако није имао овлашћења нити је имао могућност да реши проблем који није у домену Општине Чукарица или Града Београда. Протокол о сарадњи данас смо потписали станари, инвеститор и ја у име Града Београда. Оно што је потписано у име Града наравно обавезује и Општину Чукарица – рекао је Весић. 

Он је истакао да се Град Београд обавезао да ће у најкраћем року, односно на првој септембарској седници Скупштине града покренути поступак за измену урбанистичког плана, односно за израду новог плана детаљне регулације, који ће израдити Урбанистички завод Београда на иницијативу Општине Чукарица. 

– Предложићемо да се изменом плана детаљне регулације ова зелена површина, на којој по садашњим условима инвеститор може да гради, прогласи јавном зеленом површином. То значи да ће ова зелена површина постати парк. Процес усвајања плана детаљне регулације траје између седам и 11 месеци, јер је то законска процедура. Када дође до проглашења јавне зелене површине, тада ће ЈКП „Зеленило – Београд” на том месту урадити један нов и модеран парк, на понос не само људима из Пожешке 158-160 већ и околних зграда. У међувремену ће „Зеленило” урадити пројекат у чију ће израду укључити станаре и Општину Чукарица. Велику захвалност дугујемо инвеститору Нинославу Аџићу, који је уложио велики труд да се одрекне стеченог права да бисмо дошли до компромиса. Инвеститор је пристао да се предметна површина прогласи јавном зеленом површином и Град ће у будућности од њега кроз експропријацију откупити овај плац, чиме ће инвеститор надокнадити штету. Такође, инвеститор се обавезао да неће спроводити никакве радове по постојећој грађевинској дозволи до завршетка процеса промене ПДР-а, као и да ће обуставити све правне поступке који су покренути против станара. Станари су се обавезали да ће сарађивати са Градом, Општином, Урбанистичким заводом и „Зеленилом”, као и да ће обуставити протесте јер више немају разлога за то будући да је проблем решен. Сви смо се нечега одрекли, сви смо нешто предузели и одрекли се неког свог права, како бисмо урадили нешто за опште добро – нагласио је Весић. 

Према његовим речима, ово је пример како заједничким напорима можемо успешно да решимо проблеме, а све са циљем да наш град буде лепши, уређенији и комфорнији за живот. Такође је истакао да је важно да инветиторима омогућимо да граде, јер без инвеститора и без градње град не може да живи. 

– Ми зависимо од накнаде за градско грађевинско земљиште коју они плаћају, а од те накнаде градимо и овај парк, путеве, водовод и канализацију, а с друге стране морамо и да нађемо начин да подигнемо комфор живота – додао је Весић. 

Он је појаснио да комфор не значи само да људи имају веће плате, већ и игралиште поред зграде где живе, сређен улаз...

– Наша политика је да град буде комфорнији за своје грађане, да се људи боље осећају, да имају бициклистичке стазе, шеталишта, зелене површине, као и уређене паркове. То ћемо овим договором постићи јер ћемо сви дати свој допринос да се наш град развија – истакао је Весић.

Он је захвалио свима који ће и даље у овом процесу учествовати – Општини Чукарица, која ће у најкраћем могућем року поднети Урбанистичком заводу предлог за измену плана детаљне регулације, а та одлука ће се наћи на првој следећој седници Скупштине града. 

Весић је посебно захвалио станарима који нису дозволили да буду политички злоупотребљени, већ су се само борили за своја права.  

– Захваљујући томе настављамо да радимо сви заједно на новом изгледу Пожешке улице и општине Чукарица, за коју имамо доста планова – рекао је Весић.

Представник станара Саша Симић захвалио је Граду Београду и рекао да сви проблеми могу да буду решени уколико за то постоји воља. 

– За нас је ово велика победа и желим да захвалим и свим грађанима који су учествовали у одбрани овог паркића. Захваљујући Граду Београду ослобођени смо великог притиска. Велику захвалност дугујемо Горану Весићу који се према нама понашао као најбољи пријатељ – рекао је Симић. 

Представник инвеститора Нинослав Аџић је такође захвалио Граду на, како је рекао, врло коректном и изузетно компромисном решењу. 

– Ниједног тренутка нисмо имали намеру да угрозимо опште добро, већ смо се држали процедуре која је очигледно рецидив разних друштвених промена, па се и намена тог земљишта мењала. Наша намера је била да на легалан начин изградимо станове и тако дођемо до свог интереса – рекао је Аџић.